Papa Francisc este în stare critică, după ce medicii au descoperit duminică semne timpurii de insuficiență renală. Suveranul Pontif se luptă cu o pneumonie bilaterală, o infecție respiratorie complexă.
Vatican: Papa Francisc a primit transfuzii de sânge
Papa Francisc s-a odihnit în cea de-a zecea noapte petrecută în spital, se arată într-un comunicat publicat luni dimineață de Biroul de presă al Sfântului Scaun.
„Noaptea a decurs bine; Papa a dormit și se odihnește", a precizat Vaticanul.
Papa primește tratament pentru pneumonie bilaterală la Spitalul Gemelli din Roma.
Duminică seară, Biroul de presă al Sfântului Scaun a anunțat că starea de sănătate a Suveranului Pontif rămâne critică, deși nu a mai avut nicio criză respiratorie de sâmbătă dimineață.
Papa Francisc a primit transfuzii de sânge pentru a-și ridica nivelul hemoglobinei.
„Trombocitopenia rămâne stabilă; cu toate acestea, unele analize de sânge arată o insuficiență renală precoce, ușoară, care este în prezent sub control”, a mai transmis Vaticanul, adăugând că „oxigenoterapia cu flux ridicat continuă prin canule nazale".
Papa a participat duminică la Sfânta Liturghie în apartamentul său din spitalul Gemelli, împreună cu medicii și asistentele care îl îngrijesc.
Vaticanul a anunțat că Suveranul Pontif este conștient și receptiv, în pofida stării sale de sănătate fragile. Conducătorul Bisericii Catolice continuă să primească fluxuri mari de oxigen, după ce sâmbătă a suferit un atac astmatic sever.
Unele analize de sânge au arătat o „insuficiență renală inițială, ușoară”, însă medicii au declarat că aceasta era sub control.
„Complexitatea tabloului clinic și așteptarea necesară pentru ca terapiile medicamentoase să ofere o anumită reacție impun ca prognosticul să rămână rezervat”, au concluzionat medicii lui Francis, citați de Associated Press.
Medicii au declarat că starea lui Francis este incertă, având în vedere vârsta sa, fragilitatea și boala pulmonară preexistentă. Starea sa a generat din nou speculații cu privire la ce s-ar putea întâmpla dacă ar deveni inconștient și dacă ar putea demisiona.
Între timp, rugăciunile pentru Francisc au început să curgă din întreaga lume, din Argentina, țara sa natală, până la sediul islamului sunnit din Cairo și la școlarii din Roma.
Vaticanul nu exclude ca Papa Francisc să abdice din motive de sănătate
În vârstă de 88 de ani, Papa Francisc este internat de o peste săptămână la spitalul Gemelli, din Roma. Pe fondul stării sale de sănătate fragile, devin tot mai pregnante discuțiile despre posibilitatea abdicării Sanctității Sale, notează AP.
Sfântul Scaun a început - e drept, timid deocamdată - să comunice pe această temă. Papa însuși a spus nu o dată că va lua în calcul retragerea, dacă starea de sănătate nu-i va permite să-și desfășoare activitatea. Este drept, în împrejurări recente, Franscisc a menționat că „meseria” sa este una pe viață. Și că munca o face „cu creierul”.
Predecesorul său, Benedict al XVI-lea, a devenit primul suveran Pontif care abdică (2013) din secolul al 13-lea și până în prezent.
Poarta către un asemenea gest de-o însemnătate istorică este, așadar deschisă.