Papa Francisc a oficiat duminică Sfânta Liturghie de Paște la Vatican, înainte de a transmite tradiționalul mesaj ”Urbi et Orbi”, dar și binecuvântarea sa, din logia centrală a Bazilicii Sfântul Petru. ”Urbi et Orbi”, care înseamnă Către Oraș și către lume, este o binecuvântare apostolică specială, rostită de papă în fiecare an în Duminica Paștelui și de Crăciun. Vaticanul estimează că aproximativ 100.000 de persoane au fost prezente la slujbă.
Suveranul Pontif le-a cerut rușilor să caute soluții pentru oprirea războiului din Ucraina în mesajul său de Paște adresat lumii. De asemenea, Papa Francisc a făcut un apel la dialog între israelieni și palestinieni, în urma violențelor recente.
În vârstă de 86 de ani, Papa Francisc a prezidat slujba solemnă de Paşte, pe care a oficiat-o duminică în Piaţa Sfântul Petru. Potrivit Agerpres, un covor format din 38.000 de flori donate de Ţările de Jos a decorat celebra piaţă din Roma, în cea mai importantă zi din calendarul catolic, când milioane de creștini din lume sărbătoresc învierea lui Iisus din morți.
Liderul spiritual de la Vatican a vorbit despre ”întunericul şi mâhnirea în care, mult prea des, omenirea se găseşte învăluită” şi s-a rugat în faţa lui Dumnezeu pentru pace.
La fel ca în 2022, mesajul Suveranului Pontif a acordat un loc special războiului din Ucraina.
”Alină-i, Doamne, pe cei răniţi şi pe cei care i-au pierdut pe cei dragi din cauza războiului şi fă în aşa fel ca prizonierii să poată să se întoarcă întregi şi sănătoşi la familiile lor. Ajută-l pe iubitul popor ucrainean în drumul lui spre pace şi adu lumina Paştelui deasupra poporului din Rusia", a declarat Papa Francisc, potrivit sursei citate.
După ce Ucraina a fost invadată de Rusia în februarie 2022, Suveranul Pontif s-a referit de cel puţin două ori la Ucraina şi la poporul ucrainean folosind cuvântul "martir". De asemenea, a utilizat termeni precum ”agresiune” şi ”atrocităţi” pentru a descrie acţiunile Rusiei.
”Deschide, Doamne, inimile întregii comunităţi internaţionale pentru a pune capăt acestui război şi tuturor conflictelor şi băilor de sânge din lumea noastră”, a mai spus duminică liderul spiritual de la Vatican.
Papa Francisc a cerut reinstaurarea păcii în Orientul Mijlociu
În mesajul adresat cu ocazia Paștelui, Papa Francisc a cerut restaurarea păcii în Orientul Mijlociu, în contextul violențelor recente din Ierusalim și a focurilor de armă din zonele de graniță în care au fost implicați militari din Israel, Liban și Siria.
”În această zi, Doamne, te rugăm să ai grijă de oraşul Ierusalim, primul martor al Reînvierii tale. Îmi exprim profunda îngrijorare faţă de atacurile din ultimele zile, care ameninţă speranţa pentru un climat al încrederii şi al respectului reciproc, necesar pentru reluarea dialogului între israelieni şi palestinieni, pentru ca pacea să poată domni în Oraşul Sfânt şi în întreaga regiune", a adăugat Papa Francisc, potrivit sursei citate.
Tensiunile israeliano-palestiniene s-au intensificat, după ce Poliţia israeliană a efectuat mai multe descinderi în ultima săptămână la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, ceea ce a stârnit furia ţărilor arabe.
Papa Francisc a oficiat slujba de Paște, la scurt timp după ce a fost externat
Papa Francisc părea a fi într-o stare fizică bună. Între slujba de Paşte şi mesajul său "Urbi et Orbi", a fost condus cu Papamobilul prin piaţa Sfântul Petru şi, apoi, pe bulevardul care duce spre fluviul Tibru, pentru a binecuvânta mulţimea de credincioşi, într-o atmosferă călduroasă.
Suveranul pontif a revenit în public la douăsprezece ore după o lungă ceremonie de veghe pascală în Bazilica Sfântul Petru, cu o noapte înainte. Săptămâna trecută, Papa Francisc a fost internat vreme de trei zile la un spital din Roma, din cauza unei bronșite.