Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc a primit la Vatican două sute de artiști din toate colțurile lumii

Papa Francisc a primit la Vatican două sute de artiști proeminenți, ceremonia având loc în Capela Sixtină. Evenimentul a marcat aniversarea a 50 de ani de la inaugurarea Colecției de Artă Modernă și Contemporană a Muzeelor Vaticanului.

Între artiștii care s-au întâlnit față în față cu suveranul pontif au fost pictori, sculptori, arhitecți, scriitori, poeți, muzicieni, regizori și actori.

”Voi, artiștii, aveți capacitatea de a visa, de a imagina noi versiuni ale lumii. Acest lucru este important, noile fețe ale lumii. Capacitatea de a aduce lucruri noi în istorie, asta este important. Guardini (scriitorul Romano Guardini) spune că voi semănați cu aceia de ghicesc viitorul, sunteți precum profeții”, a spus Papa Francisc. 

Violonistul și dirijorul olandez  André Rieu, cu sute de premii de platină, trei premii Classical Brit pentru albumul anului și miliarde de vizualizări pe Youtube, a declarat că discursul Papei a fost ceva ce va ține minte mereu.

”Papa a ținut un discurs frumos și a vorbit mult despre armonie și aceasta este misiunea mea, vreau să spun, de aceea fac muzică, de aceea călătoresc în lume. Vreau să aduc armonie oamenilor”, a mărturisit André Rieu. 

Printre cei invitați în fața papei Francisc a fost și Andres Serrano, un artist cunoscut pentru controversata sa lucrare "Piss Christ". Este de fapt o fotografie a unui crucifix plasat într-un borcan cu urina artistului.

”Pentru mine, invitația a fost unul dintre cele mai importante momente din viața mea. Întotdeauna mi-am dorit ca Biserica să mă recunoască ca artist, ca artist creștin, ca artist contemporan, și acea invitație a fost pentru mine ceva ce așteptam de ani de zile”, a precizat  Andres Serrano. 

Evenimentul organizat în Capela Sixtină face parte dintr-o serie de întâlniri papale dedicate artiștilor și care le celebrează munca și opera. În acest fel, Vaticanul ține să sublinieze contribuția lor la construirea unui sentiment de umanitate împărtășită și promovarea valorilor comune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE