Vizita Papei în Canada a continuat cu una dintre cele mai importante destinații: Quebec. Aici s-a întâlnit cu premierul canadian, Justin Trudeau, guvernatorul general al Canadei, Mary Simon și mai mulți clerici catolici. Azi, Papa va fi primit de arhiepiscopul de Québec, provincia canadiană, în mare parte vorbitoare de limbă franceză, la Catedrala Notre-Dame. Călătoria apostolică a Suveranului Pontif în Canada se va încheia vineri.
Oficiali guvernamentali și reprezentanți ai bisericii catolice, dar și ai indigenilor canadieni l-au întâmpinat pe Papa Francisc pe aeroportul din Quebec. Vizita vine într-un moment în care nu numai că mulți franco-canadieni se îndepărtează de credință, dar o și resping. Sute de biserici și-au închis porțile, iar guvernul provincial a interzis lucrătorilor din serviciul public să poarte simboluri religioase.
Ceea ce s-a întâmplat între 1831 și 1996, când în mai multe școli rezidențiale conduse de culte creștine în numele guvernului, majoritatea de către Biserica Catolică, s-a încercat o asimilare a copiilor indigeni, a fost deplâns și de premierul canadian.
„Nu-mi pot imagina copiii luați. Când copiii mei plâng, îi pot consola. Când sunt fericiți, pot împărtăși cu ei acel sentiment de bucurie, de împlinire. Dar, în școlile rezidențiale, acești copii erau singuri, izolați în durerea și întristarea lor. Departe de familiile și comunitățile lor și chiar mai rău, despuiați de limbă, cultură, identitatea lor”, a transmis Justin Trudeau, premierul Canadei.
Papa Francisc a ținut să condamne încă odată „mentalitatea colonizatoare” a creștinilor din trecut.
„Credința creștină a jucat un rol esențial în formarea celor mai înalte idealuri ale Canadei, caracterizate prin dorința de a construi o țară mai bună pentru toți oamenii săi. Dar, în același timp, este necesar, în recunoașterea greșelilor noastre. Să lucrăm împreună pentru a îndeplini un scop pe care știu că toți îl împărtășiți, pentru a promova drepturile legitime ale popoarele indigene și pentru a favoriza procese de vindecare și reconciliere între ele și ceilalți oameni din țară”, a spus Papa Francisc.
„Pelerinajul pocăinței” în Canada se va încheia cu o vizită în Nunavut, teritoriu nordic al Canadei, unde Suveranul Pontif este așteptat să vorbească în privat cu supraviețuitorii școlilor rezidențiale și să participe la un eveniment al comunității indigene.