După trei ani de pauză, Orient Express a ajuns din nou în România. Legendarul tren și-a reluat itinerariul de la Paris la Istanbul, cu opriri și în țara noastră, la Sinaia și București. Călătoria durează șase zile și este presărată cu momente unice pentru pasagerii luxosului tren.
În timpul regimului comunist, Orient Express nu a circulat prin Romania, fiind interzis. Din 1998, celebra garnitură şi-a reluat traseul. Ultima dată, Orient Express a fost în România în anul 2019.
Trenul Orient Express este format din 15 vagoane, iar trei dintre acestea sunt numai restaurante. La bord sunt cazați 90 de pasageri care au plecat de la Paris și vor ajunge la Istanbul.
Pasagerii aflați la bord au avut parte de un tur ghidat al Castelului Peleș din Sinaia, deschis exclusiv pentru ei. Muzeele naționale sunt închise, în mod normal, în fiecare zi de luni.
Ce spun turiștii
Turistă: Suntem aici din Maryland, Statele Unite, și este uimitor. Atât de multe lucruri de văzut, oamenii sunt drăguți și foarte primitori și a fost foarte frumos totul. Ne-am simțit extraordinar.
Turist: Locuim în Paris, a fost minunat până acum, descoperim lucruri noi, trenul este uimitor și suntem foarte fericiți să fim în România.
Mihai Dumitru – referent Castelul Peleș: Păstrând istoria pe care, desigur, familia regală a început să o aibă în 1883, se vizitează turul de bază al Castelului, cu cele mai importante săli. Special pentru ei se deschide castelul an de an, în fiecare zi de luni, atunci când Orient Express vine în România.
Stefano Sgambellone – Chief Steward Orient Express: Cred că este o experiență unică și este ceva ce pentru mulți este pentru o singură dată în viață. Fiecare vagon este decorat diferit. Avem șapte cabine duble și nouă cabine individuale într-un vagon, care de asemenea pot fi conectate câte două și avem două vagoane unde avem camerele mari.
La bordul trenului Orient Express lucrează și doi români. Unul dintre ei este Emanuel Dinu. Are 45 de ani și a plecat din București să lucreze în Franța încă din 2003.
Emanuel Dinu – manager vagon: Te îmbogățește. Întâlnești tot felul de clienți care pot să își aducă experiențe noi. Am nouă cabine, trebuie să am grijă de clienții mei, să anticipez ce își doresc, să fie bine, să se bucure.
Pentru experiența de lux, în funcție de traseul parcurs și de tipul de cameră ales, turiștii plătesc între 6.000 și 120.000 de euro de persoană. De la Sinaia, pasagerii vizitează Bucureștiul, iar mai apoi pleacă spre Istanbul. Pe 4 și 5 septembrie, trenul va trece din nou prin România, în drumul său de întoarcere spre Paris.