Mantua, în regiunea Lombardia din nordul Italiei, atrage noi rezidenți cu stimulente în bani. Orașul este renumit pentru splendidele sale palate renascentiste și pentru mâncarea excelentă. Iată tot ce trebuie să știți despre cum pot fi solicitate subvențiile, potrivit Euronews Travel.
Primiți bani pentru a vă muta în Mantua, Italia
Orașul Mantua ia exemplul mai multor alte comunități din Italia și atrage noii rezidenți cu ajutoare în bani. Autoritățile speră că schema va contribui la atenuarea problemelor legate de îmbătrânirea populației.
"Dacă adăugăm îmbătrânirea populației la datele privind scăderea ratei natalității, în majoritatea orașelor italiene, în următorii ani, în majoritatea orașelor italiene vor fi mai multe persoane care nu lucrează decât cele care lucrează", spune primarul orașului Mantua, Mattia Palazzi.
"Trebuie să creștem populația rezidentă pentru următorii ani, sporind numărul persoanelor care lucrează și produc venituri pentru a permite municipalității să facă față cheltuielilor publice de asistență socială."
Primăria dispune de un total de 400.000 de euro pentru această inițiativă, din care 200.000 de euro vor fi distribuiți în acest an și încă 200.000 de euro în 2024.
Banii vor fi folosiți pentru a oferi contribuții la chirie pentru cei care își stabilesc reședința în oraș. Noii locuitori vor primi 150 de euro pe lună pentru chirie.
Care sunt condițiile de eligibilitate?
Autoritățile au declarat că vor accepta în jur de 100 de cereri pe an pentru aceste subvenții. Pentru a fi eligibili pentru ajutorul financiar, cei interesați trebuie să semneze un contract de închiriere pentru cel puțin un an.
Programul este deschis atât familiilor, cât și persoanelor singure. Acesta se adresează profesioniștilor cu salarii de aproximativ 1.200-1.500 de euro pe lună, deși nu a fost încă anunțat oficial un prag de venit.
Consiliul consideră că această măsură reprezintă atât un impuls pentru oraș, cât și o oportunitate valoroasă pentru noii rezidenți.
"Vor fi multe oferte de locuri de muncă noi în următorii doi ani", spune primarul Palazzi. "Există mai multe companii care investesc și se stabilesc în Mantua, în special în sectorul logistic."
Primarul a adăugat că o mulțime de companii mari caută să angajeze tineri. Pentru familii, Palazzi pune accentul pe noile investiții în școli și grădinițe municipale care sunt disponibile gratuit.
Cererile pentru acest program vor fi disponibile spre sfârșitul verii.
Superbul oraș din Italia
În timp ce majoritatea celorlalte scheme de plată în numerar pentru noii rezidenți din Italia au fost oferite de sate îndepărtate, atractivitatea orașului Mantua este cu totul diferită. Orașul de aproximativ 50.000 de locuitori este renumit pentru reședințele sale nobiliare monumentale.
Centrul orașului este dominat de Palazzo Ducale, o fortăreață-palat construită de familia domnitoare Gonzaga între secolele XIV și XVII.
Este al șaselea palat ca mărime din Europa, cu peste 500 de camere, șapte grădini și opt curți.
Printre nenumăratele sale atracții se numără Camera degli Sposi (Camera nunților), adesea supranumită cea mai frumoasă cameră din lume. Camera este decorată cu fresce iluzioniste realizate de Andrea Mantegna, reprezentând grădini luxuriante, scene de la curte și un tavan cu un oculus deschis spre un cer pictat.
În cealaltă parte a orașului se află o altă etalare a bogăției Gonzaga. Palazzo Te este o extravaganță de arhitectură manieristă jucăușă realizată de Giulio Romano.
Majoritatea vizitatorilor se îndreaptă spre frescele iluzioniste ale artistului care decorează Sala dei Giganti. Pereții și tavanul sunt pictate pentru a deveni o scenă spectaculoasă de giganți furioși care fac ravagii și distrugeri.
Mantua, capitala europeană a gastronomiei
În 2017, orașul a fost declarat Capitala Europeană a Gastronomiei. Multe dintre cele mai tradiționale mâncăruri din Mantova datează din timpul domniei Gonzaga.
Unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare este tortelli di zucca, paste umplute cu dovleac, brânză parmezan, nucșoară și biscuiți amaretti.
O altă mâncare populară de paste este bigoli con le sardelle, spaghete grase cu sos de ceapă, usturoi și sardine.
Pentru ceva dulce, căutați torta elvezia, un desert inventat în secolul al XVIII-lea pentru a onora bucătarii elvețieni în vizită. Se prepară din trei straturi circulare de albuș de ou, zahăr și pastă de migdale umplute cu ciocolată sau cremă.