Vladimir Kara-Murza, Jr., jurnalist și activist rus de Opoziție, a fost condamnat, luni, de un Tribunal din Moscova la 25 ani de închisoare pentru trădare și denigrarea Armatei ruse, relatează Euronews.com.
Considerat unul dintre criticii vehemenți ai președintelui rus Vladimir Putin, Vladimir Kara-Murza, Jr a acuzat Kremlinul că l-a otrăvit de două ori. Opozantul este încarcerat de un an, după ce a fost arestat. El a respins toate acuzațiile despre care a susținut că sunt motivate politic și a comparat procedurile judiciare împotriva sa cu procesele-spectacol din timpul regimului dictatorului sovietic Iosif Stalin.
Acuzațiile au fost lansate de Kremlin, după ce Kara-Murza a criticat invazia rusă din Ucraina într-un discurs adresat Camerei Reprezentanților din statul american Arizona, pe 15 martie. Procurorii ruși l-a acuzat pe opozant de trădare, cât timp acesta se afla în arest.
Rusia a adoptat o lege care incriminează răspândirea de "informații false" despre Armata sa, la scurt timp după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022. Autoritățile au folosit legea pentru a înăbuși criticile în legătură cu ceea ce Kremlinul numește "o operațiune militară specială".
Londra, Berlinul și Înaltul Comisar ONU cer ”eliberarea imediată” a lui Kara-Murza
Condamnarea lui Vladimir Kara-Murza a stârnit reacții în Occident și la ONU.
Guvernul britanic a denunţat luni ”condamnarea motivată politic” a opozantului rus, care deţine şi cetăţenie britanică, la 25 de ani de detenţie, cerând 'eliberarea imediată' a acestuia şi anunţând convocarea ambasadorului rus, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Şi guvernul german a denunţat ”cu cea mai mare fermitate” sentinţa pronunţată împotriva lui Vladimir Kara-Murza.
”Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică” în Rusia, a declarat într-o conferinţă de presă regulată o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Andrea Sasse, cerând ”eliberarea imediată” a opozantului.
Totodată, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a reacţionat la rândul său, reclamând eliberarea ”fără întârziere” a lui Kara-Murza.
”Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atât timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate”, a afirmat Înaltul Comisar într-o declaraţie trimisă presei.