Mii de oameni au participat la Budapesta la Marșul supraviețuitorilor, eveniment desfășurat anual în memoria victimelor Holocaustului. Organizatorii au dorit să tragă un semnal de alarmă privind creșterea antisemitismului în Europa și au subliniat importanța educației în combaterea urii și a dezbinării.
Anul acesta, participanții au străbătut pe jos aproape doi kilometri, între două memoriale din Budapesta care comemorează victimele Holocaustului din Ungaria și teritoriile ocupate de armata hortystă. Prezent la marș, ambasadorul Statelor Unite la Budapesta le-a cerut participanților să acționeze împotriva celor care folosesc antisemitismul pentru a câștiga notorietate.
David Pressman, ambasadorul Statelor Unite în Ungaria: ”O parte din acest marș reprezintă o reconsacrare. Să ne adunăm toate forțele împotriva celor care îi țintesc pe cei vulnerabili, împotriva oportuniștilor care folosesc ura și împotriva celor care ne divizează, ne marginalizează și ne dezumanizează.”
Marșul a fost deschis de supraviețuitorii Holocaustului și cei care au dețin titlul ,,Drept între popoare" care atestă sprijinul oferit evreilor în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. În timpul Holocaustului, în România şi în teritoriile aflate sub controlul său, au fost uciși între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni şi aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată sub conducere maghiară.
Rita Kónya, jurnalist Euronews: ”La o zi după comemorarea din Budapesta, 155 de maghiari vor călători în Polonia pentru a fi prezenți la Marșul Internațional al Supreaviețuitorilor, unde sunt așteptați aproape 10.000 de participanți din 54 de țări. Rita Kónya, jurnalist Euronews Budapesta.”