OPEC şi alţi zece producători, printre care Arabia Saudită şi Rusia, au decis, la Viena, să reducă producția de petrol cu două milioane de barili pe zi, din luna noiembrie. Măsura ar putea urca prețul petrolului la bursă, care în prezent este în scădere și a ajuns la aproape 80 de dolari pe baril.
Decizia vine și în ajutorul Rusiei
Decizia producătorilor de petrol nemulțumește Statele Unite care au cerut OPEC să extragă mai mult petrol pentru a reduce preţurile carburanţilor și ajuta astfel economia globală. Grupul a declarat că decizia s-a bazat pe incertitudinea care înconjoară perspectivele economiei globale și ale pieței petroliere.
Ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman, a subliniat rolul declarat al cartelului de gardian al unor piețe energetice stabile. „Suntem aici pentru a rămâne ca o forță moderatoare, pentru a aduce stabilitate”, a declarat el reporterilor.
Impactul reducerii producției asupra prețului petrolului - și, prin urmare, asupra prețului benzinei fabricate din țiței - va fi oarecum limitat, deoarece membrii OPEC+ deja nu își pot îndeplini cotele.
Decizia ar putea ajuta Rusia, membră a alianței, să facă față unei iminente interdicții europene asupra majorității petrolului de la Moscova și survine în contextul unei crize energetice create de reducerea livrărilor de gaze naturale de către Rusia către Europa, pe care liderii o numesc represalii pentru susținerea Ucrainei și impunerea de sancțiuni.
SUA, nemulțumite de decizie
Petrolul se tranzacționează cu mult sub maximele din vară din cauza temerilor că marile economii globale, precum SUA sau Europa, se vor scufunda în recesiune din cauza inflației ridicate, a creșterii ratelor dobânzilor și a incertitudinilor legate de războiul din Ucraina. „Traversăm o perioadă de diverse incertitudini, care ar putea veni în calea noastră, este un nor care se pregătește”, a declarat bin Salman.
Casa Albă a afirmat într-o declarație că „președintele este dezamăgit de decizia OPEC+ de a reduce cotele de producție în timp ce economia globală se confruntă cu impactul negativ continuu al invaziei lui Putin în Ucraina”.
„Într-un moment în care menținerea aprovizionării globale cu energie este de o importanță capitală, această decizie va avea cel mai mare impact negativ asupra țărilor cu venituri mici și mijlocii care se confruntă deja cu prețuri ridicate la energie,” se arată în comunicat.
Administrația Biden va colabora cu Congresul în vederea elaborării unor instrumente suplimentare pentru a reduce controlul OPEC asupra prețurilor la energie, se arată în declarație.
La ultima sa reuniune din septembrie, OPEC+ a redus cantitatea de petrol pe care o produce cu 100.000 de barili pe zi în octombrie. Această reducere simbolică nu a făcut prea multe pentru a impulsiona scăderea prețurilor petrolului, dar a pus piețele în gardă asupra faptului că grupul este dispus să acționeze dacă prețurile continuă să scadă.