14 nave cu cereale ar trebui să plece astăzi prin coridorul maritim umanitar, în ciuda retragerii Rusiei din pactul care a permis exportul de produse agricole ucrainene pe piețele mondiale. Delegațiile Națiunilor Unite, Turciei și Ucrainei au anunțat că pun în aplicare un acord privind cerealele din Marea Neagră.
Centrul Comun de Coordonare de la Istanbul, format din delegați ai Rusiei, Ucrainei, Turciei si ONU, a confirmat că 11 nave au fost inspectate deja. António Guterres, secretarul general al ONU, și-a amânat participarea la un summit al Ligii Arabe, pentru a încerca să relanseze acordul cu Rusia. Turcia spune că, deși mai multe nave, inclusiv una care transportă cereale pentru Etiopia, sunt blocate în apropiere de Ucraina, altele, care așteaptă deja în apropiere de Istanbul pot fi inspectate ca de obicei.
„Rusia a anunțat că suspendă acordul mediat de ONU ca răspuns la un atac radical, în primele ore ale zilei de sâmbătă, al unor drone ucrainene, aeriene și submarine, asupra bazei sale navale de la Sevastopol, în Crimeea”, a explicat Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Ucraina a transportat peste 9 milioane de tone de cereale
Acordul convenit în luna iulie a permis Ucrainei să transporte peste 9 milioane de tone de cereale și semințe, în timp ce Rusiei i s-a permis să exporte alimente și îngrășăminte. Acest lucru a contribuit la scăderea prețurilor la alimente cu 15% față de nivelul maxim atins în martie, după ce războiul a făcut ca ruta să fie nesigură.
ONU, Uniunea Europeană și SUA au solicitat Rusiei să revină asupra deciziei sale, pe fondul temerilor legate de o criză alimentară globală. NATO l-a acuzat pe Vladimir Putin de „utilizarea alimentelor ca armă".
Zelenski acuză Rusia pentru criza alimentară
Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că agravează criza alimentară. El a reacționat astfel după ce Moscova a anunțat că se retrage din acordul privind exportul de cereale. Zelenski a mai susținut că Occidentul trebuie să ia măsuri și a cerut excluderea Rusiei din grupul G20. Între timp, atacurile rușilor au continuat în zona Zaporojie, acolo unde se află centrala nucleară controlată de ruși.
„Astăzi, a venit o declarație destul de previzibilă din partea Rusiei o declarație conform căreia, în cele din urmă, anulează inițiativa de export de cereale. Dar, de fapt, nu aceasta este decizia lor de astăzi. Rusia a început să agraveze în mod deliberat criza alimentară încă din septembrie, când a blocat circulația navelor cu alimentele noastre. Din septembrie până astăzi, în coridorul de cereale s-au acumulat deja 176 de nave, care nu-și pot urma traseul. Unii transportatori de cereale așteaptă de mai bine de trei săptămâni. Aceasta este o blocadă absolut deliberată din partea Rusiei. Aceasta este o intenție absolut transparentă a Rusiei de a readuce amenințarea foametei pe scară largă în Africa și Asia. Literalmente, astăzi, peste 2 milioane de tone de alimente se află în mare. Acest lucru înseamnă că accesul la alimente s-a înrăutățit de fapt pentru peste 7 milioane de consumatori”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.