Economia mondială va crește moderat anul viitor. Este prognoza OCDE, care spune că se vor resimți efectele majorărilor dobânzilor de intervenție ale băncilor centrale. România nu este membru, însă consideră obiectiv strategic aderarea la organizație. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat chiar astăzi cu secretarul general al instituției, Mathias Cormann, despre candidatura țării noastre.
Optimism moderat în ceea ce privește creșterea globală, în ciuda contextului internațional foarte complicat. Aceasta este concluzia trasă de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică din Paris, în ultimele sale previziuni economice. După trei ani marcați de criză după criză, de la pandemia COVID 19 la războiul din Ucraina, organizația susține că economia mondială este gata pentru o recuperare modestă, anul acesta și anul viitor.
OCDE estimează că economia va crește cu 2,7% în acest an, puțin mai mult față de prognoza sa de 2,6% din martie, dar mult sub 3,4% media înregistrată în cei șapte ani de dinainte de pandemie. OCDE avertizează astfel că mai este drum lung până la o creștere puternică și durabilă. Instituția notează că, în ciuda creșterii modeste, ratele mai mari ale dobânzilor vor influența băncile, în timp ce inflația continuă să se resimtă în cheltuielile gospodăriilor.
FMI a revizuit prognoza de creștere economică pentru România, estimând o încetinire la 2,4%
Potrivit prognozelor cele mai recente ale Fondului Monetar Internațional (FMI), instituția nu se așteaptă ca inflația să se normalizeze înainte de anul 2025. FMI a publicat, de asemenea, o revizuire a prognozei de creștere economică pentru România, reducând estimarea de la 3,1%, cât se estima în toamnă, la 2,4%.
Estimările pentru economia mondială s-au înrăutățit și ele. FMI afirmă că economia globală se redresează treptat după pandemie și după conflictul dintre Rusia și Ucraina. Potrivit celor mai recente prognoze, creșterea globală va fi de 2,8% în acest an, urmând să crească modest la 3% anul viitor, aproape neschimbată față de estimările din ianuarie. Cu toate acestea, inflația globală se va diminua, deși mai lent decât se anticipa inițial.