Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O școală din Spania vrea să reînvie un meșteșug aproape pierdut: 18 studenți au terminat cursurile de clopotari

Înaintea ziarelor, televiziunii, a epocii dominate de telefoane și Internet, clopotarii bisercii erau cei care transmiteau informațiile importante. Un meșteșug care presupune forță fizică și dedicație este pe cale de dispariție. O școală din Spania își propune să schimbe lucrurile. 18 studenți au terminat primele cursuri de clopotari.

Spania: Prima promoție de studenți care a terminat școala de clopotari

Prima promoție de studenți a terminat școala de clopotari din Catalonia. Profesorii spun că încearcă să prevină dispariția acestei practici vechi de secole, care acum a fost înlocuită de sistemele automatizate.

Dascălii mai susțin că aceste mecanisme moderne nu reușesc să exploateze cu adevărat muzicalitatea clopotului. Astfel, se pierde din puterea mesajului.

Xavier Pallas, profesor: „Avem un obiectiv utopic, acela de a avea un clopotar pentru fiecare clopotniță. Știu că este idealist pentru că există peste 2.000 de clopotnițe în Catalonia. Va fi foarte dificil. Ritualul poate ține comunitățile unite în anumite momente. Nu doar în cele de doliu, când moare cineva, dar și în momente de sărbătoare”.

Joan Carles Osuna, cursant: „Foarte multe emoții, foarte multă pasiune. Este un mod de a exprima emoția colectivă pe care o simțim cu toții. Pentru mine este o onoare. Mai ales că este ceva destinat atât oamenilor, cât și lui Dumnezeu”.

În urmă cu doi ani, arta clopotarilor a fost introdusă în patrimoniul cultural UNESCO, în special pentru rolul pe care l-a jucat în a ține comunitățile unite, cu mult înainte de apariția statelor moderne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE