Momentul în care s-au produs cutremurele puternice din Turcia a fost unul „traumatizant”, iar senzația era că „se dărâmă totul și că ești aproape de moarte”. Este mărturia făcută, în direct la Euronews România, de o profesoară româncă stabilită în orașul turc Adana. Silvia Zamfir a povestit că mulți dintre elevii săi au fost prinși sub dărâmături, iar unul dintre ei a murit.
Într-un interviu acordat Euronews România, Silvia Zamfir a declarat că dormea luni dimineață atunci când s-a produs primul cutremur cu magnitudinea de 7,7.
„Dormeam. Parcă se desprindeau din încheieturi. A fost ceva extraordinar, traumatizant. Era senzația că se dărâmă totul, că ești aproape de moarte, e de nedescris în cuvinte”, a afirmat ea.
Profesoară româncă, după cutremurele puternice din Turcia. „Îmi este teamă fiecare zi”
Din cauza undei de șoc, profesoara spune că a fost aruncată din pat, însă se consideră norocoasă că mai are un acoperiș deasupra capului.
„A fost extraordinar. Cu toate că locuiesc la parter aici și am crezut că sunt întotdeauna că sunt în siguranță în clădirea mea, dar acum îmi este teamă fiecare zi.
Sunt una dintre cei norocoși, pentru că mai am o casă. Nu am decât crăpături în pereți. În afara clădirii nu am văzut crăpături foarte importante. În general în cartierul meu clădirile sunt foarte bine făcute. Sunt construite după 1999, (...)după cutremurul din Istanbul din 1999, sunt adaptate la cutremure puternice. Nu pot să spun același lucru despre ceilalți locuitori ai Adanei.
Cred că am în jur de 30 de cunoscuți care au rămas în stradă. Și-au pierdut rudele, prietenii. Sunt dispăruți.
Elevii noștri au fost prinși sub ruine. Un elev a murit ieri”, a precizat Silvia Zamfir, la Euronews România.
Dezastru în orașul Adana după cutremure. „Sunt clădiri în pericol să se prăbușească. Sunt 200 de morți până la ora actuală”
Românca s-a stabilit de mai mulți ani în orașul Adana, unde predă la o școală. În urma cutremurelor, autoritățile le-au recomandat locuitorilor să nu iasă foarte mult din case pentru a nu împiedica echipele de căutare-salvare.
„Suntem sfătuiți să nu ieșim foarte mult din casă, să nu împiedicăm echipele de salvare. Sunt clădiri care chiar dacă nu s-au prăbușit, sunt în pericol să se prăbușească.
Au fost făcute multe expertize. Oamenii sunt încă în stradă pentru că nu au voie să intre în aceste clădiri.
Sunt nori de praf peste tot, multă durere, moarte peste tot. Sunt 200 de morți până la ora actuală aici în Adana”, a mărturisit ea.
Silvia Zamfir a aflat că unul dintre elevii ei a murit în urma cutremurului.
„Este momentul în care nu își găsești practic cuvintele. Suntem alături de familia respectivă. (...)
Dacă și-ar fi pierdut casa, poate că puteam să-i ajutăm, dar în cazul acestea, nu le poate nimeni înlocui copilul. Este ceva extraordinar. Nu vă puteți închipui durerea”, a mai povestit românca.
Silvia Zamfir: „Se întâmplă și miracole, dar când vezi atâta moarte în jur, îți e foarte greu să mai crezi în ceva”
„Acum în Adana sunt câteva mii de oameni sub dărămâturi. Aici este și echipa română. Au venit cu utilajele cele mai performante și cu câini special antrenați.
Din păcate, au găsit doar câțiva supraviețuitori și în rest morți. Sunt 50 și ceva ore de la cutremure. Se mai întâmplă miracole, dar în general sunt scoși morți. Sunt cazuri izolate în care sunt scoși în viață.
Au fost salvați câțiva copii mici, bebeluși de șase luni, după 44 de ore de la cutremur. Au fost salvați foarte mulți copii, un copil de șase luni împreună cu mama lui au fost salvați.
Se întâmplă și miracole, dar când vezi atâta moarte în jur, îți e foarte greu să mai crezi în ceva”, a concluzionat ea.
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 a lovit luni dimineață sud-estul Turciei și Siria, potrivit AFAD (Organizația de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia). Un al doilea seism, de 7,6, a avut loc câteva ore mai târziu. Au murit peste 11.200 de oameni și mii de persoane au fost rănite. Numărul total de răniți în Turcia și Siria a urcat miercuri la peste 34.000.