Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O mie de preoți, la procesiunea Sf. Dimitrie cel Nou. Pelerinii care stau la coadă primesc pachete cu alimente

Mii de oameni au participat la procesiunea religioasă dedicată Sfântului Dimitrie cel Nou. Moaștele Ocrotitorului Bucureștilor, dar și ale altor patru sfinți au fost purtate pe străzile din Capitală.

După terminarea procesiunii, rămășițele au fost așezate într-un baldachin pe Dealul Patriarhiei.

Procesiunea de pe străzile Capitalei a fost condusă de un sobor de o mie de preoți, care a purtat moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, dar și a altor patru sfinți.

Ceremonia religioasă a marcat începutul zilelor de sărbătoare dedicate Ocrotitorului Bucureștilor.

Procesiunea a avut două trasee. Prima coloană, cea care a purtat moaștele sf. Dimitrie cel Nou a plecat de la Catedrala Patriarhală, iar cea de-a doua coloană, cu moaștele Sf. Contantin și Elena, a plecat de la Catedrala Mitropolitana Sf. Spiridon-Nou.

Coloanele s-au întâlnit la baza Dealului Patriarhiei, unde aștepta delegația din Cipru, cea care a purtat racla cu moaștele Sf. Lazăr din Larnaca.

”Ne-am gândit că, fiind anul omagial al Pastorației și îngrijirii bolnavilor, să aducem moaștele Sf Lazăr. Care la rândul lui a trecut prin această experiență grea, a bolii, și chiar și cea a morții, fiind înviat ulterior de mântuitorul. Îl putem considera ca pe un ocrotitor al celor bolnavi și ca un sfânt tămăduitor.”, a declarat Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Pelerinii care așteaptă ore întregi să se roage la raclele sfinților au primit pachete cu alimente, ceai și apă. 150 de jandarmi se asigura că nu vor avea loc incidente.

”Țin să recomand credincioșilor să respecte caracterul solemn al evenimentului, să nu se implice în conflicte și pentru soluționarea incidentelor să se adreseze jandarmeriei, dar și preoțillor și voluntarilor pe care îi vor întâlni”, a susținut Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Pelerinajul Sf. Dimitrie cel Nou este unul dintre cele mai mari din România. Purtarea raclelor sfinte este o obișnuință și în alte țări ortodoxe, precum Rusia, Grecia și Bulgaria și Serbia.

Și în țările catolice venerarea moaștelor are o importanță aparte. Spre exemplu, în Italia au loc foarte multe procesiuni pentru sfinții patroni, protectori ai bisericilor, capelelor sau localităților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE