Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Coada de cinci kilometri la moaștele Sfintei Parascheva. Mii de pelerini au participat la procesiunea din Iași

A început cel mai mare pelerinaj din țară, la Iași. Aproximativ opt mii de oameni așteaptau la rând înainte ca racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva să fie scoase din biserică.

Se estimează prezenţa a circa 300.000 de persoane.

Străzile din jurul catedralei sunt pline cu pelerini, dar și cu zeci de autocare. Oameni din toate colțurile țării și-au dorit să ajungă în aceste zile la Iași pentru a aduce mulțumire și a se ruga pentru sănătate și pace.

12/10/2024 , 11:22

Procesiune impresionantă pe străzile din centrul Iașiului. Aproximativ 28 de mii de oameni au mers alături de raclele cu moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Pantelimon. Ploaia nu i-a speriat pe pelerinii. Aseară, în jurul orei 22 rândul se întindea pe o distanță de aproximativ cinci kilometri.

O singură dată pe an racla cu moaștele Sfintei Parascheva este purtată pe umeri de către preoți, pe străzile din centrul Iașiului. Militari cu torțe în mână, zeci de preoți și de maici și aproximativ 28 de mii de copii, tineri, părinți și bunici au mers în procesiune.

„Un eveniment deosebit la care venim cu drag în fiecare an. Este, practic, modul prin care noi o cinstim pe Sfânta. Amintește și de procesiunile din Constantinopol, din vremurile grele. Bineînțeles că mereu sunt vremuri grele”, spune o credincioasă. 

Pe timpul procesiunii au avut loc trei opriri, ultima a fost la Mănăstirea Trei Ierarhi acolo unde moaștele Sfintei Parascheva au stat vreme de 250 de ani.  

Mii de pelerini de pretutindeni s-au așezat la rând odată cu lăsarea întunericului. Pentru prima data în acest an, oamenii au format un rând de cinci kilometri.  

Pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva se va încheia pe 15 octombrie. 

10/10/2024 , 10:28

Peste 45 de mii de oameni s-au închinat la Catedrala Mitropolitană

Catedrala Mitropolitană din Iași adună în aceste zile zeci mii de oameni. Credincioșii au ocazia să atingă în acest an și racla cu fragmente din moaștele Sfântului Pantelimon, vindecător de boli. A fost așezată spre închinare aseară și mulți dintre cei prezenți au venit special pentru a se închina pentru sănătate. O bucurie, spun pelerinii, mai ales că femeile nu pot ajunge la Mănăstirea Pavel de la Muntele Athos, de unde au fost aduse moaștele.

Preoți, voluntari și pelerini cu lumânări în mână au așteptat venirea moaștelor Sfântului Pantelimon adus de la Muntele Athos pentru prima dată la Iași. 

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: „Cu atât mai mult este bucuria pelerinilor, care nu pot merge spre închinare în Sfântul Munte Athos să aibă posibilitatea să se închine cu pelerinii bărbați la sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.”

Nikodimos Rantsios, monah de la Mănăstirea "Sfântul Pavel" din Muntele Athos, Grecia: „El avea această calitate de atunci de a fi doctor. Doctor fără de arginți, fără să fie plătit. Putea să vindece prin meșteșugul acesta doctoricesc, dar mai ales prin binecuvântarea și rugăciunea pe care o făcea către Dumnezeu, orice boală.” 

Mulți pelerini au avut șansa să se poată închina și la moaștele Sfântului Pantelimon. Chiar dacă au stat în plus la coadă este o ocazie unică, spun ei.

Daniela, pelerin din București: „Special am venit din toată inima mea și voi veni toată viața că tare ajutători sunt sfinții. M-au scăpat din toate problemele pe care le aveam.” 

Cu gândul la pelerinii veniți de la drum lung, pentru ca așteptarea să fie mai ușoară, o familie din Iași a dăruit mâncare de post celor care așteptau la rând.

Din 1996 este o tradiție ca la Iași, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, să fie așezate spre închinare moaște aduse din țară și din străinătate.

Pelerinii s-au îngrămădit la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Înainte ca soarele să răsară, în catedrală alți zeci de oameni așteptau cu flori, busuioc și lumânări in mână procesiunea de scoatere a raclei cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Din dorința de a atinge un pic racla, s-au ingrămădit la ieșirea din biserică.

Racla grea a fost purtata pe umeri de zece preoți în procesiune in jurul catedralei, iar apoi a fost pusă pe baldachinul împodobit cu flori.

”A fost un început frumos cu multa tihnă. Sigur și cu emulație care se crează în rândul credincioșilor în momentul in care racla cu Sfintele Moaște se pune în mișcare. Cu emoție fireasca. Este multa pace. Nădăjduim să fie un pelerinaj cu multa pace și care, prin rugăciunile celor care vor veni aici să contribuie măcar puțin la pacea lumii pentru care atât de mult ne rugăm.”, a spus Constantin Sturzu - purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iași în iunie 1641 de la Constantinopol, pe vreme domnitorului Vasile Lupu și an de an, pe perioada pelerinajului, adună zeci de mii de credincioși din țara și din afară.

Mâine, la ora 20, la catedrala Mitropolitană din Iași, vor ajunge și moaștele Sfântului Pantelimon din Muntele Athos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE