Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pelerinajul de Sfânta Parascheva a început. Peste 300.000 de credincioși sunt așteptați la Iași

A început cel mai mare pelerinaj din țară, la Iași. Aproximativ opt mii de oameni așteaptau la rând înainte ca racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva să fie scoase din biserică.

Se estimează prezenţa a circa 300.000 de persoane.

Străzile din jurul catedralei sunt pline cu pelerini, dar și cu zeci de autocare. Oameni din toate colțurile țării și-au dorit să ajungă în aceste zile la Iași pentru a aduce mulțumire și a se ruga pentru sănătate și pace.

”Sinceră să fiu îmi doream de mult timp. Dar nu am reușit.”, a declarat Adriana - pelerin din Voluntari.

Pelerinii s-au îngrămădit la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Înainte ca soarele să răsară, în catedrală alți zeci de oameni așteptau cu flori, busuioc și lumânări in mână procesiunea de scoatere a raclei cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Din dorința de a atinge un pic racla, s-au ingrămădit la ieșirea din biserică.

Racla grea a fost purtata pe umeri de zece preoți în procesiune in jurul catedralei, iar apoi a fost pusă pe baldachinul împodobit cu flori.

”A fost un început frumos cu multa tihnă. Sigur și cu emulație care se crează în rândul credincioșilor în momentul in care racla cu Sfintele Moaște se pune în mișcare. Cu emoție fireasca. Este multa pace. Nădăjduim să fie un pelerinaj cu multa pace și care, prin rugăciunile celor care vor veni aici să contribuie măcar puțin la pacea lumii pentru care atât de mult ne rugăm.”, a spus Constantin Sturzu - purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iași în iunie 1641 de la Constantinopol, pe vreme domnitorului Vasile Lupu și an de an, pe perioada pelerinajului, adună zeci de mii de credincioși din țara și din afară.

Mâine, la ora 20, la catedrala Mitropolitană din Iași, vor ajunge și moaștele Sfântului Pantelimon din Muntele Athos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE