O echipă de liceeni de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București va trimite o constelație de microsateliți care vor observa Pământul cu scopul de a suprinde imagini care să fie folosite în agricultură și defrișările de păduri. În mai, echipa RomSpace va trimite primul microsatelit românesc pe orbită, ROM-2, pentru observarea Pământului. Satelitul va fi lansat în spațiu cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX. Echipa de liceeni lucrează și la misiunea ROM-3 care urmează să fie lansată în octombrie. Împreună, Rom-2 si Rom-3 sunt sateliți demonstratori de tehnologie pentru viitoarea constelație, planificată la primul zbor anul viitor, potrivit reprezentanților echipei.
Într-un interviu acordat în exclusivitate Euronews România, Filip Bușcu, un elev de doar 16 ani, a descris în ce va consta misiunea spațială și cum va fi lansat pe orbită satelitul pe care îl construiește echipa din care face parte.
”Avem misiunea ROM 2 care constă în trimiterea unui picosatelit de dimensiuni apropiate unui cub rubic care va zbura pe o rachetă a companiei Space X, mai exact Falcon 9, în luna mai a acestui an, pe final”, a explicat Filip Bușcu, în direct la Euronews România.
Filip Bușcu a povestit că încă din copilărie a fost pasionat ”de tot ce zboară”.
”Am început să construiesc avioane, aeromodele, drone cu pilot automat. Mai apoi, mi-am propus un target mai înalt care a fost acela de a trimite un satelit în spațiu.
Noi am început acest proiect cu o misiune numită ROM-1, adică Romanian misision one care presupunea trimiterea unui alt satelit puțin mai mare pe o rachetă a Agenției Spațiale Europene. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece eram la început. Nu avem toate cunoștințele pe care le avem în ziua de azi, dar cel mai important nu aveam sponsorizările necesare”, a povestit elevul de 16 ani.
”Suntem capabili să construim și să operăm picosateliți”
”Noi trimitem primul nostru experiment pe orbită - ROM-2, urmat de alt picosatelit care va zbura în luna octombrie. Va fi mai mare și mai performant.
Va avea dimensiunile de 5x5, pe nouă centimetri. Va avea exprimente mai avansate. Aceste misiuni sunt trimise pe orbită cu scopul de demonstra că suntem capabili să construim și să operăm picosateliți.
Acest lucru ne va duce în anul 2024 la începerea constelației de picosateliți pe care plănuim să o monitorizăm defrișarea pădurilor și să monitorizăm agricultura de pe orbită”, a mai spus Filip Bușcu.
Tinerii români care vor să trimită sateliți în spațiu. ”Echipa noastră este formată din elevi de liceu foarte pasionați și dedicați”
”Pentru noi orbita Pământului va fi unul dintre primii pași, urmând să ne extindem mai departe de această barieră.
Echipa noastră este formată din elevi de liceu foarte pasionați și dedicați care fac asta din pasiunea lor de a cunoaște cât mai multe și de a avansa în acest domeniu de explorare a spațiului.
Avem în echipă colegi care se ocupă de parte de programare. Suntem patru care ne ocupăm de inginerie - de proiectarea și asamblarea lor, dar și de testarea lor. Mai avem și secțiunea de programare cu care reușim să dezvoltăm algoritmi cu care sateliții pot funcționa independent pe orbită. Partea de PR și de Finanțe”, a mai precizat adolescentul de 16 ani.
Tânărul are planuri mari alături de echipa sa cu care își propune să ajungă „cât mai departe”.
”Ca un sfat pentru orice asociație sau start-up din domeniul aerospațialelor, să încercăm să ajungem cât mai departe”, a concluzionat Filip Bușcu, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.