Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Numărul jurnaliştilor ucişi a crescut cu 50% în 2022. Presa din Ucraina "se confruntă cu un risc enorm"

Numărul jurnaliştilor ucişi anul trecut a fost cu 50% mai mare decât cel din 2021, majoritatea crimelor având loc în Ucraina, Haiti şi Mexic, relevă un raport prezentat marţi de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

Anul trecut a fost cel mai sângeros pentru jurnalişti după 2018, cu cel puţin 67 de angajaţi media ucişi, precizează CPJ în raportul său anual, potrivt Agerpres.

Cel puţin 41 dintre ei au fost luaţi ca ţintă pentru munca lor, în timp ce motivele celorlalte 26 de crime sunt încă în curs de investigare, a adăugat această organizaţie de promovare a libertăţii media.

Pe frontul din Ucraina au murit 15 jurnaliști

În Ucraina au murit 15 jurnalişti, în Mexic, 13, iar în Haiti, şapte. Este cel mai mare număr de jurnalişti ucişi înregistrat de CPJ pentru fiecare dintre cele trei ţări.

Jurnaliştii din Ucraina "se confruntă cu un risc enorm", susţine CPJ. "Reprezentanţii media sunt frecvent răniţi în bombardamente în timp ce relatează despre conflict, iar unele relatări susţin că au fost luaţi ca ţintă de forţele ruse", se precizează în raport.

În Haiti, unii jurnalişti au murit în mâinile bandelor de stradă care au comis violenţe în capitală, însă cel puţin doi au fost împuşcaţi de poliţie.

"A relata din Haiti astăzi este extrem de greu pentru jurnalişti, în special în capitală. Corupţia e peste tot. Nu te poţi baza pe nimeni", a declarat un reporter de la Radio Caraibe, Mackenson Remy.

Crimele din Mexic se caracterizează prin impunitate şi sunt alimentate de aceasta, aşa cum s-a întâmplat la 17 ianuarie 2022 cu asasinarea, la Tijuana, a fotografului Margarito Martinez, urmată cinci zile mai târziu de uciderea lui Lourdes Maldonado Lopez.

Cei care au comandat asasinatele nu au fost arestaţi niciodată, ceea ce transmite mesajul că "oricine te poate ucide pentru 1.000 de dolari", a precizat CPJ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE