Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au anunțat în ședința de Guvern de miercuri că au fost trimise două avioane care transportă a doua echipă de salvare și căutare și încă un avion de la Capabilitatea de Transport Aerian prin care se transportă mijloacele și echipamentele necesare echipelor de salvare, deja prezente în Turcia.
Arafat: „Vom avea 7 câini și aproape 120 de persoane care vor lucra contracronometru pentru salvarea de vieți în Turcia”
Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „În cursul nopții a fost pregătită cea de-a doua echipă de cercetare-salvare. Ea a participat la exerciții internaționale pe acest domeniu, din cadrul Pompierilor București sau ISU București Ilfov, cum îi spunem noi. Vorbim acum de o echipă de 57 de persoane care include: ofițeri de la DSU, salvatorii de la Pompieri de la București, doi medici, doi asistenți de la SMURD București și 3 câini, cu responsabilii lor din partea Clubului Câinilor Utilitari și a SALVAMONT.
Vom avea primii 4 câini plus, cei 3 trimiși astăzi (7 câini), plus două echipe care totalizează aproape 120 de persoane care vor lucra, din nou, contracronometru pentru salvarea de vieți acolo.
Au plecat deja persoanele cu cele 2 avioane puse la dispoziție de Forțele Aeriene. Două avioane de la NATO, de la baza Papa, la solicitarea MApN, care deja sunt încărcate, vor transporta echipamentele. În scurt timp vor pleca și ele spre Adana. Vor face un timp mai scurt decât avioanele noastre, fiind avioane de viteză mare.”
Potrivit secretarului de stat, la acest moment, în Turcia, sunt, din partea echipelor oferite prin Mecanismul de Protecție Civilă Europeană aproape 5.000 de salvatori și 200 de câini.
România va trimite echipamente și mașini în Turcia
Arafat: „Pentru a doua echipă am apelat să trimitem și mașini la fața locului pentru ca echipele să se deplaseze. Încă un avion al Forțelor Aeriene Române, un Hercules-130 a plecat cu două mașini și alte echipamente în sprijinul primei echipe, azi dimineață.”
Autoritățile au transmis că urmează să anunțe în următoarele zile acțiunile în legătură cu Siria.
Arafat: Salvatorii din România încearcă de multe ore să scoată de sub dărâmături un adolescent de 16 ani, încă în viață
Până la acest moment, echipa de ajutoare din România a reușit să salveze 3 persoane de sub dărâmături.
Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „Echipa de salvatori a început activitatea în cel mai scurt timp în care a putut. Lucrează de ore ca să scoată un copil cu vârsta de 16 ani, care este încă în viață, dar este sub dărâmături și așteptăm, din moment în moment, să ne anunțe că au reușit. Au întâmpinat probleme după replici care a avut loc și una din replici a dus ca adolescentul să fie presat mai mult de structurile care erau deasupra lui. Au reușit cumva să ușureze situația pentru copil, dar e cursă contracronometru.”
Potrivit ministrului Bode, ajutorul român către Turcia s-a dublat, al doilea modul însumând 58 de salvatori.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: „S-au trimis astăzi materiale indispensabile salvatorilor. Cea de-a doua echipă de sprijin a plecat în Turcia cu două aeronave Spartan, aparținând Ministerului Apărării Naționale și două aeronave C-17 urmează să plece cu utilaje, vehicule, echipamente de care au nevoie salvatorii.
La câteva ore de la dezastru, s-au mobilizat 59 de salvatori, care reprezintă personal specializat de căutare-salvare RO-USAR: medici, asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubului Câinilor Utilitari, alături de doi ofițeri de legătură din cadrul DSU, au pornit spre Adana, Republica Turcia.
Această mobilizare rapidă se datorează și sprijinului oferit de Ministerului Apărării Naționale, care a pus la dispoziție 3 aeronave pentru trimiterea în Republica Turcia a salvatorilor, dar și a echipamentelor specifice de intervenție în astfel de situații. România este prima țară UE care a ajuns în zona puternic afectată de seriile de cutremure.
În doar câteva ore, o altă echipă RO-USAR de intervenție în astfel de situații de dezastru, alături de altă echipă medicală de la Floreasca și personal de specialitate cu resursă canină au fost mobilizate”.
La începutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat solidaritatea și compasiunea pentru poporul turc, foarte greu încercat de cutremurul dezastruos de acum două zile și le-a mulțumit tuturor instituțiilor statului care au fost implicate în procesul de luare a deciziei pentru ajutarea cetățenilor aflați în zona Gaziantep.
Nicolae Ciucă a vorbit și despre repatrierea cetățenilor români
„Am dispus încă de la primul moment ca Ministerul Afacerilor Externe, prin Serviciul consular, să ia toate măsurile să pună la dispoziția cetățenilor români aflați pe teritoriul Turciei mijloacele necesare și modalitățile prin care pot să primească sprijin de la autoritățile române.
Am dispus ca Ministerul Apărării Naționale, prin mijloacele de transport aerian puse la dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență să asigure repatrierea cetățenilor români.
România a fost prima țară care a ajuns în zona afectată de cutremur și a trecut imediat la sprijinul populației și autorităților locale”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, din Siria nu au existat solicitări de repatriere din partea cetățenilor români.
Din Turcia, 21 de cetățeni români au fost repatriați cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, iar în cursul zilei de astăzi un grup de alți 5 cetățeni români s-a repatriat, printr-un zbor de linie.
Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: „Se află în atenție un grup de 7 studenți la medicină, români, care se află într-un program Erasmus în Turcia și care vor fi ajutați să se repatrieze.
Mai există încă 10 cetățeni români împreună cu 3 membri de familie, care se află în zone îndepărtate de Adana sau de Malatya, unde se află aeroporturile de pe care pot fi preluați direct. Facem eforturi pentru a-i ajuta să ajungă la aeroport”.