Numărul de militari sub comanda NATO staționați pe flancul estic al alianței a ajuns la 40.000, fiind de aproape 10 ori mai mare decât anul trecut.
Potrivit datelor furnizate de Alianța Nord-Atlantică, în februarie 2021, cu un an înainte ca Rusia să atace Ucraina, în zonă existau 4.650 de soldați sub comanda directă a NATO. Aceste trupe au fost staționate în patru grupuri de luptă multinaționale situate în Estonia, Letonia, Lituania și, respectiv, Polonia, relatează euronews.com.
Apoi, Rusia a început să își desfășoare trupele și capacitățile de-a lungul graniței sale cu Ucraina, accelerând aceste mișcări la sfârșitul anului trecut, pentru ca în ianuarie să afirme că este o mișcare defensivă față de aspirația Ucrainei la NATO și față de expansiunea spre est a alianței transatlantice, care a început în anii ’90.
NATO a reacționat la consolidarea trupelor rusești prin întărirea pozițiilor sale în est. La o lună după ce a început invazia Rusiei în Ucraina, 40.000 de soldați aliați se aflau sub comanda directă a NATO, fiecare grup de luptă existent fiind puternic întărit: cel al Poloniei a ajuns de la 1.010 soldați la 10.500, în timp ce patru noi grupuri de luptă au fost înființate în Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.
În plus, multe țări europene au solicitat trupe americane suplimentare pe teritoriul lor în cadrul unor acorduri bilaterale, ceea ce a adus numărul total de soldați americani în Europa la aproximativ 100.000, cel mai ridicat nivel din 2005 încoace.
Agresiunea Rusiei i-a determinat, de asemenea, pe membrii europeni ai NATO să se angajeze să își majoreze în mod semnificativ cheltuielile de apărare pentru a atinge obiectivul alianței de 2% din Produsul Intern Brut (PIB).
Membrii NATO au început, de asemenea, o „resetare” a strategiei lor, promițând consolidări ale capacităților la sol, pe mare și în aer. Detalii despre această strategie ar urma să fie dezvăluite în cadrul unui summit ce va avea loc în iunie.