România a intrat din nou în atenția presei internaționale, după ce miliardarul Elon Musk ar fi închiriat Castelul Bran pentru o petrecere Halloween-ul. A fost doar unul dintre momentele în care țara noastră s-a aflat în centrul atenției. De la performanțe obținute de sportivii români, reuniuni politice la nivel înalt, la vizite ale unor oficiali în contextul războiului din Ucraina, principalele publicații au analizat importanța României la nivel mondial.
Weekendul trecut, Castelul Bran a fost închiriat pentru o petrecere privată de Halloween, catalogată una dintre cele mai importante din istoria muzeului. Elon Musk, Angelina Jolie, dar și alte peste 50 de VIP-uri ar fi primit invitația de a petrece Halloween-ul în România.
Octombrie 1992: Concertul lui Michael Jackson din București
Pe 1 octombrie 1992, superstarul Michael Jackson a susținut în concert pe Stadionul 23 august din București, în cadrul turneului „The Dangerous Tour” 70.000 de fani ai celui supranumit „regele muzicii pop” au fost martorii primului concert susținut de un megastar în România, după prăbușirea regimului comunist.
Cântărețul a susținut un show impresionant, care astăzi poate fi revăzut pe Youtube. Clipul are aproape 50 de milioane de vizualizări.
The Dangerous World Tour a fost al doilea turneu mondial de concert al cântărețului american, pentru promovarea celui de-al optulea album de studio Dangerous.
Iulie 1997: Vizita preşedintelui american Bill Clinton, la Bucureşti
La 11 iulie 1997, preşedintele Statelor Unite, Bill Clinton, s-a aflat într-o vizită la Bucureşti, fiind primit de omologul său român Emil Constantinescu. A fost cea de-a treia vizită a unui preşedinte american în ţara noastră, după cea a lui Richard Nixon, la 2-3 august 1969 şi cea a lui Gerald Ford, la 2-3 august 1975, conform Agerpres.
Vizita preşedintelui Statelor Unite s-a produs la doar câteva zile după summit-ul NATO de la Madrid, la care România nu a fost invitată să adere la Alianţă, spre deosebire de alte ţări est-europene. Discursul rostit de Bill Clinton în Piaţa Universităţii, în faţa a zeci de mii de oameni, a dat, însă, semnalul că România va fi primită în NATO, aderarea oficială la Alianță fiind ratificată a 29 martie 2004.
Mai 1999: Vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea în România
În mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea venea în România, aceasta fiind prima călătorie apostolică a unui Papă al Romei într-o țară majoritar ortodoxă. Vizita, care a avut loc în perioada 7-9 mai 1999, a avut loc la invitația patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000).
Vizita papei Ioan Paul al II-lea în România a marcat începutul vizitelor episcopului Romei în aşa numitele ''teritorii ortodoxe'', potrivit catholica.ro. În acelaşi an, papa a vizitat Georgia. După anul Jubiliar 2000, papa a vizitat Grecia, Ucraina şi Armenia, în 2001. A urmat vizita în Bulgaria, în 2002.
Aprilie 2008: Momentul în care România a găzduit un summit NATO
România a găzduit summitul NATO care a avut loc la București între 2 și 4 aprilie 2008. La evenimentul organizat la Palatul Parlamentului au participat aproape 3.000 de oficiali din 49 de țări, printre care 26 state membre NATO și alte 23 semnatare ale Parteneriatului pentru Pace.
La avea vreme, președintele SUA, George W. Bush, a efectuat o vizită oficială în România, în marja reuniunii de rang înalt. Liderul de la Casa Albă a rememorat momentul vizitei sale la Bucureşti din anul 2002, când un curcubeu a apărut în Piața Revoluției.
„A fost un moment pe care nu-l voi uita niciodată. Norii s-au risipit şi a apărut curcubeul. Curcubeul a anunţat zile mai bune pentru România”, a afirmat George W. Bush.
Cu acel prilej, președintele SUA a avut întrevederi bilaterale cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi prim–ministrul României, Călin Popescu-Tăriceanu, pe agenda convorbirilor aflându-se teme, precum stadiul relaţiei bilaterale, extinderea NATO, Afganistan, scutul antirachetă, Irak, Marea Neagră, Federaţia Rusă, cooperarea economică, regimul vizelor SUA pentru cetăţenii români (Visa Waiver), cazul Teo Peter.
Mai 2019: Summitul UE din Sibiu
Pe 9 mai 2019, de Ziua Europe, liderii țărilor din Uniunea Europeană s-au reunit la Sibiu, la Summitul UE.
Summitul, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, s-a desfășurat în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu şi a avut loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cancelarul german, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, s-au numărat printre liderii importanți prezenți în România.
Martie 2022: Vizita vicepreședintelui SUA Kamala Harris la București
În luna martie, vicepreşedintele american Kamala Harris a efectuat la Bucureşti prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Oficialul american s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis; la întrevedere a participat şi premierul Nicolae Ciucă.
În contextul războiului din Ucraina, Kamala Harris a reiterat că un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianţă.
"Statele Unite ale Americii sunt dedicate prieteniei şi alianţei cu România" a arătat ea şi a amintit că în România există prezenţă militară americană prin rotaţie.
În ceea ce priveşte dislocarea de trupe suplimentare, oficialul american a spus că "este o situaţie dinamică şi vom evalua nevoile pe care le avem pentru a menţine stabilitatea în regiune".