Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moldova Business Week 2024: cel mai important forum economic internațional din Republica Moldova

Moldova Business Week 2024 (MBW 2024) aduce la un loc investitori străini, oameni de afaceri, dar și furnizori, companii naționale și autorități pentru atragerea investițiilor pentru o dezvoltare economică durabilă a țării.

Forumul are loc în săptămâna 16-20 septembrie în 4 centre regionale din țară: Chișinău, Ungheni, Edineț, Bălți. Sunt planificate 18 evenimente care să acopere subiecte din cele mai importante sectoare economice cum ar fi Agricultură, Tehnologii Informaționale și Comunicații, industria auto, domeniul viticol, dar și domenii inovative cum ar fi turismul medical sau industria creativă. 

Natalia Bejan, Director General, Agenția de Investiții Moldova: „Ne-am propus ca, de data aceasta, să prezentăm potențialul și talentele care sunt aici, în Republica Moldova. Este o săptămână întreagă de evenimente, organizate în Republica Moldova, și nu doar în Chișinău, dar și în alte orașe. Cel de-al doilea obiectiv al acestui eveniment este relaționarea, networkingul. Acest eveniment a putut fi realizat doar datorită mai multor eforturi din partea diferitor organizații și instituții. Ne-au ajutat peste 10 agenții și parteneri, instituții, ca să organizăm acest eveniment, și cu aceste instituții vă veți putea vedea pe parcursul săptămânii.”

„Republica Moldova - următoarea ta destinație pentru investiții” 

Acesta este motto-ul celei de a 9-a ediții a forumului economic. Sunt prezenți investitori din peste 20 de țări. Evenimentul creează spațiul oportun pentru networking și pentru viitoarele parteneriate de business. Totodată, reprezentanții guvernului subliniază faptul că urmează să fie inițiate noi fonduri și scheme de ajutor pentru antreprenori și cei deschiși să creezi afaceri peste Prut. 

Digitalizarea rapidă și deschiderea pentru piața europeană, motivele pentru care investitorii aleg Republica Moldova 

În cadrul evenimentului de deschidere Moldova Business Week au fost subliniate punctele forte a Republicii Moldova care sunt motivele primordiale pentru atragerea de noi investiții. 

Între anii 2020 și 2022,  Republica Moldova a reușit să atragă peste 1 miliard USD în investiții directe externe, dintre care peste 80% provin din Uniunea Europeană. Cele mai mari sume le-au revenit sectoarelor financiar (23,8%), producție (20,2%), energetic (19,1%), comerț, (18,9%), TIC (5,7%), fapt care confirmă că Republica Moldova este o

destinație atractivă pentru investitorii străini, după implementarea unor reforme fiscale, politici guvernamentale, în diverse sectoare ale economiei naţionale.

Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova: „Eficiența instituțiilor statului este importantă, debirocratizăm și digitalizăm procesele. Și când spun „digitalizare”, nu mă refer doar la trecerea de la hârtie la computer, ci la o reconfigurare a proceselor guvernamentale și a modului în care guvernul servește afacerile și oamenii. Nu vreau să spun că totul este ideal. Ceea ce vreau să subliniez este că guvernul promovează agilitatea în cadrul sistemului pentru a se adapta nevoilor mediului de afaceri.” 

Cu referire la procesul de digitalizare, Republica Moldova a făcut mari progrese “în prezent un antreprenor reușește să facă 8 din 10 activități necesare online”, subliniază Dumitru Alaiba, Vicepremier, Ministrul Dezvoltării, Economiei și Digitalizării

Moldova Business Week 2024 este organizat de Agenția de Investiții din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și asociațiile de profil din mai multe sectoare cheie ale economiei naționale. Cei interesați pot accesa www.mbw.md și au posibilitatea să urmărească în regim live panelurile și conferințele care au loc în această săptămână.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE