Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că mobilizarea parțială decretată pe 21 septembrie de președintele Vladimir Putin s-a încheiat. Armata rusă vrea să-și consolideze campania militară împotriva Ucrainei.
Dintre cei aproape 300.000 de rezerviști mobilizați, aproape 82.000 au fost detașați deja în Ucraina pentru „operațiunea militară specială”, i-a transmis ministrul Serghei Șoigu președintelui Vladimir în cadrul unei reuniuni, notează Agerpres.
Aproape jumătate dintre militarii în rezervă trimiși în Ucraina au fost trimiși deja în unități combatante, iar restul se află în instrucție, în zona de conflict.
Serghei Șoigu a explicat că cei aproximativ 218.000 de rezervişti care nu sunt în Ucraina sunt implicați în prezent în activități de instrucție militară.
„Nu este prevăzută nicio sarcină suplimentară”, a afirmat ministrul rus al Apărării.
Șoigu a dat de înțeles că nu are în vedere vreo altă mobilizare în perioada următoare, dar a subliniat că vor fi recrutaţi în continuare voluntari şi soldaţi pe bază de contract.
„Doresc să le mulţumesc tuturor celor care au intrat în rândurile forţelor armate.
Mulţumesc pentru această loialitate faţă de datorie, pentru acest patriotism”, a reacţionat Putin.
De asemenea, Serghei Șoigu i-a spus președintelui rus că au fost „soluţionate'” şi problemele de echipare a rezerviştilor, după ce au ieşit la iveală deficienţe de acest tip.
Din luna septembrie, armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă pe mai multe fronturi pentru a recupera controlul asupra teritoriilor ocupate de Rusia după lansarea invaziei pe 24 februarie.
O provocare majoră pentru Rusia a devenit în acest timp dezechilibrul dintre efectivele sale şi cele ucrainene, după ce Kievul a introdus în luptă rezerve umane şi de echipamente militare, inclusiv arme furnizate de ţările occidentale, care au creat o situaţie de superioritate pentru armata ucraineană, ce a reuşit astfel să înainteze pe mai multe direcţii.
Din acest motiv Putin a ordonat mobilizarea parţială, el şi ministrul Şoigu afirmând că a fost nevoie de această măsură pentru a susţine o linie a frontului ce depăşeşte 1.000 de kilometri.