Start-up-ul francez de inteligență artificială (AI) generativă Mistral AI a ajuns la statutul de unicorn după ultima sa rundă de finanțare.
Compania a declarat că a strâns 385 de milioane de euro, ceea ce evaluează compania la aproximativ 2 miliarde de euro, depășind pragul de unicorn de 1 miliard de euro, potrivit Euronews Next.
Start-up-ul cu sediul la Paris a fost înființat în urmă cu șapte luni și a fost citat pe scară largă ca fiind un rival european al gigantului american Open AI. Doar 22 de angajați lucrează la acest start-up, care a fost cofondat de directorul general Arthur Mensch, Guillaume Lample și Timothee Lacroix, care au experiență la Meta sau la DeepMind de la Google.
Fostul secretar de stat francez pentru digital Cedric O face parte, de asemenea, din consiliul de administrație al companiei.
"De la crearea Mistral AI în luna mai, am urmărit o traiectorie clară: aceea de a crea un campion european cu vocație mondială în domeniul inteligenței artificiale generative, bazat pe o abordare deschisă, responsabilă și descentralizată a tehnologiei", a declarat Mensch, în vârstă de 31 de ani.
Acord privind elaborarea unei legislații pentru AI
Anunțul privind finanțarea vine în contextul în care statele membre europene au ajuns la un acord privind elaborarea unei legislații referitoare la modul de reglementare a modelelor de inteligență artificială.
Discuțiile maraton au fost în mare parte blocate de Franța, Italia și Germania, care s-au împotrivit la ceea ce au numit suprareglementare, considerând că aceasta ar împiedica start-up-urile lor de IA.
Valoarea Mistral a crescut de peste șapte ori în șase luni. A strâns aproape 500 de milioane de euro în noiembrie și 105 milioane de euro în prima sa rundă de finanțare.
A atras atenția firmelor de capital de risc din Silicon Valley Andreessen Horowitz și Lightspeed Venture Partners, precum și a unor giganți din domeniul tehnologiei, precum Salesforce.
Mistral oferă companiilor modele lingvistice open-source care pot fi folosite pentru a lansa chatbots și alte produse de inteligență artificială, cum ar fi motoarele de căutare.
Modelul de software open-source permite ca codul informatic să fie copiat și reutilizat în mod liber, ceea ce oferă oricui permisiunea de a-și construi propriul chatbot.
Cu toate acestea, OpenAI și Google au avertizat că software-ul open-source poate fi periculos, deoarece tehnologia poate fi folosită pentru a răspândi dezinformări.
În mod tradițional, Parisul a rămas în urma New York-ului, Californiei și Londrei ca centru tehnologic, dar strângerea de fonduri de către Mistral AI a fost lăudată de ministrul guvernului francez Jean-Noel Barrot, în timp ce Parisul urmărește să își consolideze reputația de centru tehnologic global.