Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Agriculturii vrea suspendarea importurilor de păsări şi ouă ucrainene. Cum s-ar putea realiza în viitor importurile

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a admis joi că România se confruntă cu o provocare legată de invazia pe piață a ouălor importate din Ucraina.

Acesta a subliniat necesitatea unei intervenții rapide din partea Comisiei Europene pentru a rezolva situația.

"Am susţinut atât în Consiliul de Miniştri dar am şi cerut acordul Comisiei Europene să interzicem aceste importuri pentru că avem autosuficienţă de 100% pentru pui şi ouă.

Dacă întîrzie răspunsul de la Comisia Europeană putem introduce ouăle şi puiul în ordonanţa ce suspendă importul de cereale şi zahăr din Ucraina. În schimb putem licenţia acest import dar cu date concrete, cu buletin de analiză.

Un producător de prăjoituri care are nebvoie de ouă şi nu găseşte pe piaţa din România vine şi depune cerere la noi şi primeşte licenţă. Cererea acum este de 30% faţă de lunile precedente la importul de pui şi ouă", a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Declarația vine la mai mult de o săptămână după ce ministrul bulgar al agriculturii a cerut suspendarea temporară a importurilor de ouă din Ucraina până la stabilizarea pieței.

Barbu a afirmat că a adresat deja o cerere către Comisia Europeană pentru a proteja fermierii europeni de impactul prețurilor de dumping practicate de Ucraina.

Ouăle ucrainene au ajuns pe rafturile magazinelor din România, fiind vândute la prețul de 55 de bani bucata. Producătorii români consideră acest lucru o formă de concurență neloială, după cum a relatat publicația RostOnline.

Deși consumatorii români preferă ouăle produse local, prețul scăzut al ouălor din Ucraina influențează decizia de cumpărare. Specialiștii din industria alimentară avertizează că aceste produse ar putea reprezenta un risc pentru sănătatea publicului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE