Miniștrii de interne din Uniunea Europeană se întâlnesc mâine, pe 26 ianuarie, la Stockholm. Este prima reuniune în acest format, după eșecul înregistrat de România în decembrie, când a fost respinsă aderarea la Spațiul Schengen.
La Informala JAI participă și ministrul de interne, Lucian Bode. Este o oportunitate pentru a relua discuțiile despre extinderea spațiului Schengen, chiar dacă acest subiect nu este oficial pe agendă.
În cadrul întrunirii de la Stockholm se pot decide direcțiile pe care le va urma președinția Suediei. Delegația română poate cere, cu această ocazie, un calendar ferm, în legătură cu viitorul dosar Schengen.
Mai sunt două întruniri oficiale ale miniștrilor de interne, cu putere de decizie, în ce privește evoluția extinderii spațiului Schengen: JAI-ul din martie și o altă întrunire, în iunie. România trebuie să se asigure că va putea avea dosarul Schengen pe masa discuțiilor, la una dintre aceste întruniri oficiale.
Situația este, însă, îngreunată, pentru că Austria nu-și schimbă părerea legată de extinderea Schengen.
La începutul săptămânii, cancelarul Austriei a spus că se opune extinderii spațiului Schengen și și-a susținut din nou poziția, cu ocazia unei vizite pe care a făcut-o în Bulgaria, unde a inspectat granița bulgaro-turcă. El consideră că granițele Uniunii Europene nu sunt sigure și spune că va insista pe lângă Comisia Europeană pentru a aloca 2 miliarde de euro pentru securizarea frontierei Schengen.
Alegerile din acest sfârșit de săptămână din Austria ar putea să schimbe sau să flexibilizeze poziția țării, în momentul de față. Cel mai important este ca la Stockholm ministrul de Interne și delegația română să reușească să convingă Suedia să fie de partea României și să susțină dosarul Schengen, chiar dacă nu este un subiect pe agenda întrunirii.
În prima parte a Informalei JAI se va discuta despre migrație și despre combaterea crimei organizate, cu accent pe criminalitatea informatică, pentru că trăim într-o eră digitală.