Peste 100 de unități de învățământ vor primi finanțare pentru rezolvarea problemei toaletelor din curțile școlilor, a anunțat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, miercuri, după ședința de Guvern.
„126 de școli în care învață 138.400 de elevi. În cazul în care autoritățile locale, care vor avea de îndată, după aprobarea hotărârii de Guvern în bugetele locale, este vorba despre o sumă medie de 85.000 de lei, pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare.”, a spus ministrul Cîmpeanu.
Dacă întreaga sumă va fi folosită, la finalul anului vor mai fi doar 199 de școli pentru care ar mai rămâne de rezolvat problema grupurilor sanitare neconforme, potrivit ministrului educației.
Dezvoltarea grupurilor sanitare de-a lungul timpului
Au mai existat încercări de a moderniza grupurile sanitare și în mandatele celorlalți miniștri ai educației.
În 2020, fostul ministru Monica Anisie lansa proiectul „Harta școlilor dezavantajate din România”, prin care erau identificate școlile care aveau probleme atât în privința calității actului educațional, cât și în ceea ce privește lipsa infrastructurii (toalete, apă potabilă, etc.).
În 2019, Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor la acel moment, atrăgea atenția că există 1.400 de școli care se confruntă cu problema toaletelor în curte. El oferea ca soluție achiziționarea de containere moderne cu baie, montate lângă școală și prevăzute cu pasaj de trecere pentru copii.
La începutul anului 2018 existau 2.600 de școli cu toaletă în curte, potrivit Ecaterinei Andronescu, fost ministru al educației în multiple mandate.