Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul Apărării reacționează în cazul presupusei „pregătiri” pentru mobilizarea rezerviștilor. ”Nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare”

Ministerul Apărării a catalogat drept ”manipulări” postările distribuite pe diferite platforme de socializare în care ”sunt prezentate în mod alarmist ordine de chemare”. Reprezentanții instituției conduse de Angel Tîlvăr au ținut să precizeze că ”prezentarea rezerviștilor la această convocare nu poate avea drept consecință încorporarea, concentrarea sau mobilizarea celor vizați”.

Oficialii MApN au reacționat după ce au identificat ”în spațiul on-line, pe diferite platforme de socializare, postări în care sunt prezentate în mod alarmist ordine de chemare pentru clarificarea situației militare emise de diferite centre militare județene, de la începutul acestui an sau în cursul anului trecut”

”Primirea unui astfel de document nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru cetățeanul român în cauză. Din simpla lecturare a documentelor postate în spațiul on-line, care sunt autentice, rezultă foarte clar că prezentarea rezerviștilor la această convocare nu poate avea drept consecință încorporarea, concentrarea sau mobilizarea celor vizați”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării, conform portalului Inforadar.

Potrivit Ministerului Apărării, convocarea rezerviștilor aflați în evidențele militare reprezintă ”o procedură de rutină, prevăzută de foarte multă vreme în legislația din România”.

”Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare a înlocuit Legea 46 din 1996 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, care, la rândul ei, a înlocuit o serie de acte legislative din perioada 1972-1990, toate conținând prevederi similare cu privire la actualizarea bazelor de date privind rezerviștii militari”, au mai precizat reprezentanții MApN.

MApN: „Pregătiri” pentru mobilizarea rezerviștilor armatei, o manipulare

”În spațiul on-line din România reapar manipulările referitoare la așa-zise „pregătiri” pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor, evident, așa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimiși în războiul din Ucraina (!). Drept „dovezi” sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise recent de unele centrele militare de sector ale Capitalei.

Așa cum am mai explicat, în această platformă și în alte comunicări oficiale, emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare (art. 51).

Aceste documente sunt înmânate, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne”, au explicat reprezentanții MApN.

Bazele de date cu rezerviști, actualizate permanent

”Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate pe care centrele militare județene sau de sector o desfășoară permanent, la termenele prevăzute de lege. Aplicarea procedurilor prevăzute de legea citată nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României. Anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date”, au menționat reprezentanții MApN.

Totodată, Ministerul Apărării a subliniat că nu este pentru prima oară când, în contextul generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, ”sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare, ori în legătură cu așa-zisa implicare a României în război”.

VEZI GALERIA
3 imagini

Galeria conține imagini pe care MApN le-a descoperit distribuite pe rețele de socializare, precum TikTok.

Reprezentanții instituției susțin că aceste postări reprezintă ”acțiuni de dezinformare”.

”Cel mai probabil, intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea.

Reiterăm recomandarea ca, înainte de a redistribui știri apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist sau cu potențial de a genera panică și îngrijorare, să le verificăm din surse credibile”, au concluzionat oficialii MApN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE