Plecarea fraților Tate din țară, după modificarea obligației de a nu părăsi teritoriul României vine la două săptămâni de la apariția informației cum că americanii s-ar fi interesat, la nivel înalt, de soarta lui Andrew și Tristan.
Ministrul Emil Hurezeanu a povestit atunci despre schimbul de replici cu Richard Grenell, care i-a transmis că „rămâne interesat de soarta fraților Tate” - o afirmație care a iscat valuri de comentarii - mai ales în împrejurările în care și JD Vance ori Elon Musk au criticat țara noastră în văzul lumii - dar pe care diplomatul român nu a catalogat-o drept o presiune.
Joi, MAE a trimis noi precizări, în aceeași linie: Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă vă comunicăm: MAE reiterează că nicio intervenție sau presiune nu a fost făcută de către oficiali ai Administrației Statelor Unite ale Americii în acest caz. În România justiția este independentă și este singura autoritate în măsură să ia decizii într-o anchetă sau un proces aflat în judecată. Pentru detalii privind deciziile instanțelor și ale organelor de urmărire penală, vă rugăm să vă adresați autorităților române cu competențe în acest sens.
DIICOT: Mai multe obligații rămân valabile pentru Andrew și Tristan Tate
Puțin mai devreme, și DIICOT a adus lămuriri parțiale despre plecarea lui Andrew și Tristan Tate din România: „A fost admisă solicitarea privind modificarea obligației impuse inculpaților de a nu părăsi teritoriul României, celelalte obligații fiind menținute de către procurorii DIICOT, inclusiv cea referitoare la prezentarea în fața organelor judiciare la fiecare chemare, cu atenționarea că încălcarea cu rea-credință a obligațiilor ce le revin poate conduce la înlocuirea controlului judiciar cu o măsură privativă de libertate superioară."
MAE, replică și pentru Elon Musk, chiar pe X
Purtătorul de cuvânt MAE, Andrei Țărnea, i-a răspuns lui Elon Musk chiar „acasă” la el, pe platforma X. Musk, care se raportează fluctuant la adresa fraților Tate, trecând de la ironii la criticarea justiției române a ironizat ceea ce el numește „arestarea” persoanei cu cele mai multe voturi la prezidențiale, în România - Călin Georgescu.
Poziția MAE, structurată într-un reply la postare: Justiția din România este independentă, iar nimeni nu este mai presus de lege. Sistemul de juistiție ar trebui să poată lucra fără presiuni și intererențe. România este o democrație Constituțională, iar autoritățile române ze concentrează pe asigurarea unor alegeri libere, corecte și transparente.