Armata SUA a început instruirea forțelor ucrainene care vor fi dotate cu lansatoare multiple de rachete HIMARS. Cele patru sisteme sofisticate promise Ucrainei de președintele american, Joe Biden, se află deja în Europa, unde are loc și pregătirea militarilor.
Instruirea forțelor ucrainene se desfășoară la baza de antrenament Grafenwoehr din Germania și în alte zone ale Europei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Anton Semelroth, fără a oferi mai multe amănunte. Aproximativ 900 de membri ai forțelor ucrainene au fost instruiți, până în prezent, de SUA și au învățat să manevreze o varietate de arme de către SUA, inclusiv obuzierele care sunt livrate în prima linie, informează euronews.com.
Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia va lovi noi ţinte dacă Statele Unite vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune. „Dacă ajung să le furnizeze, vom trage concluziile care se impun şi vom folosi armele noastre, de care nu ducem lipsă, pentru a ataca acele obiective pe care până acum nu le-am lovit”, a declarat liderul de la Kremlin.
Ce trebuie să știți despre HIMARS
Sistemele avansate de lansatoare multiple de rachete HIMARS sunt produse de compania americană Lockheed Martin. Cele care vor ajunge în țara vecină au o rază de acțiune de 80 de kilometri. Există și un model care poate lovi ținte aflate la 300 de kilometri distanță, însă acesta nu a fost livrat Kievului, deoarece oficialii americani se tem că ar putea fi folosit contra unor obiective de pe teritoriul Rusiei.
HIMARS face parte dintr-un pachet mai mare de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 700 de milioane de dolari, care mai include, printre altele, elicoptere și rachete antitanc Javelin, informează euronews.com.
Potrivit Lockheed Martin, lansatoarele funcționează pe principiul „trage și fugi!”. Practic, fiecare unitate este compusă dintr-un container cu șase rachete, montat pe un vehicul militar. În doar câteva minute, rachetele sunt așezate în poziție de tragere și lansate, după care sistemul este relocat și reîncărcat rapid. Asta reduce considerabil riscul ca lansatorul să fie reperat și capturat de inamic.
România a cumpărat trei sisteme HARIS cu rază de acțiuni de până la 300 de kilometri, potrivit MApN. Fiecare sistem are câte 18 instalaţii, incluzând - dar fără a se limita la acestea - muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special.