Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de clădiri cu risc seismic, în centrul Capitalei. Doar una dintre aceste clădiri a fost consolidată în București, în ultimul an

Consolidarea clădirilor, în Capitală, începe cu poze. Deși știau că numărul blocurilor expertizate este foarte mic, abia acum autoritățile s-au apucat să inventarieze clădirile care ar putea prezenta riscuri.

Au fost inventariate deja 15.000 de clădiri dintre care care se estimează că jumătate ar prezenta probleme.

În București sunt peste 800 de clădiri cu risc seismic și cu toate acestea doar UN singur bloc a fost consolidat în ultimii trei ani.

Într-o singură săptămână, au fost colectate date despre 15.000 de clădiri aflate în zona centrală a Bucureștiului.

Cum au fost inventariate clădirile

Construcțiile au fost inventariate în funcție de înălțime, anul construcției, activitatea care se desfășoară în incintă și fisurile care puteau fi văzute cu ochiul liber pe fațadă.

”Inventarierea s-a făcut din exterior de pe stradă fără a avea acces în anumite instituții publice. Imagini de ansamblu a clădirii imagini de pe fațadă, imagini laterală a clădirii acolo unde au avut acces și atenție indicii cu privire la eventuale fisuri sau avarii ale clădirii.”, a declarat Mihai Șercăianu - Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București.

Datele au fost strânse de peste 450 de studenți de la Universitatea Constructii care au făcut în total 65.000 de fotografii.

”Cetățenii Bucureștiului unii ne-au primit mai călduros, chiar ne-au ne-a oferit un pahar de apă, au fost foarte bucuroși când am văzut că lucrăm, lucrăm la acest proiect, alții au fost puțini, mai reticienți.”, spune Mihai Lazăr – student, Universitatea Tehnică de Construcții.

Procesul a fost dus la final pentru 270 de clădiri amplaste în București între Piața Unriii și Romană. 40 dintre ele au fost inspectate în teren de ingineri care au decis că 11 trebuie să intre în proces de consolidare.

Centrul Bucureștiului este plin de clădiri cu bulină roșie care indică risc de prăbușire în caz de cutremur. Situație știută de aproape 20 de ani, și în majoritatea cazurilor consolidările întârzie.

Edilul Capitalei susține totuși că anul acesta municipalitatea a început demersurile pentru consolidarea a 155 de clădiri cu probleme. Bucureștiul este unul dintre orașele din Europa cu cea mai mare expunere la cutremure din Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE