Piața muncii este în continuă schimbare, iar cererea se diversifică tot mai mult. Există instituții care au solicitat Ministerului Muncii să introducă în nomenclator noi ocupații.
Prezicerea viitorului pe baza liniilor din palmă
Numerologia este tot mai căutată în ultimii ani. Cei care o practică spun că este pseudo-știința care se ocupă cu analiza numerică a vieții și că este sora mai mică a astrologiei.
În nomenclatorul mondial există specificate aceste meserii. Unele chiar detaliate, de la cele care folosesc știința numerelor la chiromanție, prezicerea viitorului pe baza liniilor din palmă.
„Știința numerologiei este o știință foarte veche, antică, care mai devreme sau mai târziu ar fi trebuit să fie recunoscută, așa cum este și știința astrologiei. Și se practică în diferite domenii de activitate. Nu doar așa la nivel de ghiceală, pentru că nu e ghiceală,” Romeo Popescu, numerolog.
Dispar meseriile pe care piața nu le mai cere
Proiectul prevede introducerea a 13 noi ocupații și redenumirea altora.
„Angajatorii depun o cerere la Ministerul Muncii și o fundamentează, de ce este nevoie de această nouă meserie și când se strâng mai multe, la câteva luni, mai actualizăm Hotărârea de Guvern care cuprinde clasificarea ocupațiilor din România,” a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de Stat în Ministerul Muncii.
Tot printre noutăți este și consilierul de cuplu.
„În consilierea de cuplu există solicitări, există această nevoie a oamenilor care vor să-și rezolve aceste probleme în interiorul cuplului. Care nu știu să-și gestioneze tensiunile, problemele apărute de nicăieri, poate,” a declarat Keren Rosner, psihoterapeut.
Dispar din nomenclator ocupațiile care au evoluat în alte meserii sau pe care piața nu le mai cere. Exemplu, dispare expertul evaluator de bunuri mobile, expertul în active financiare și jurisconsultul.