România, o țară francofonă, și-a recăpătat statutul de punct de mare interes pentru Franța - țară care deține acum președinția rotativă a Uniunii Europene, sub deviza ,,relansare, forță, apartenență". Nu sunt vorbe goale: Franța a trimis anul acesta în România 500 de soldați, care fac parte din Grupul de Luptă NATO. Iar parteneriatul strategic între România și Franța este cu atât mai important acum, în contextul războiului din Ucraina.
Cum vor evolua relațiile dintre București și Paris în cel de-al doilea mandat al președintelui Emmanuel Macron am aflat de la jurnalistul Euronews, Christophe Garach.
„Franța a început să desfășoare în România noul sistem de apărăre sol-aer de ultimă generație”
„România poate să conteze pe sprijinul noului guvern francez, în ciuda schimbărilor importante din conducerea Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Forțelor Armate. Parisul își va menține orientările în privința Bucureștiului, sub președinția lui Emmanuel Macron. De altfel, un fost ambasador francez în România conduce de mai mulți ani cabinetul lui Sebastien Lecornu, noul ministru al Apărării. În plin război în Ucraina și semn al legăturilor strânse între Paris și București, Franța a început de altfel să desfășoare în România noul său sistem de apărăre sol-aer de ultimă generație, măsură ce face parte din cele destinate întăririi apărării NATO pe flancul estic al Europei. Această întărire intervine și în cadrul parteneriatului strategic care leagă Franța și România începând cu anul 2007. Rămâne de văzut dacă noul ministru francez al Apărării va vizita România ca să-i întâlnească pe cei 500 de soldați francezi trimiși ca întărire în numele NATO. Poate că răspunsul va veni înainte de al doilea tur al alegerilor legislative. În timpul acestei perioade, miniștrii francezi sunt în general supuși datoriei de a menține discreția privind declarațiile personale”. Christophe Garach, de la Lyon pentru Euronews România, căruia îi urez succes în a aduce publicului știri independente și de calitate”.