Doctor Ilona Butova aproape că pare a fi din alt film, îmbrăcată în uniforma bine călcată, în timp ce trece printr-un cadru de ușă care atârnă de un perete dărâmat. Înainte, acolo obișnuia să fie un birou administrativ al spitalului din Zolociv.
Nicio clădire din unitate nu a scăpat de loviturile obuzelor de artilerie, potrivit AP.
Războiul a înrăutățit un sistem de sănătate cu probleme
De la invazia Rusiei din 24 februarie, spațiul pentru tratarea pacienților din spital s-a redus constant din cauza pagubelor. Personalul a scăzut de la 120 la 47 de persoane. Iar numărul persoanelor care caută tratament în orășelul aflat la 18 kilometri de graniță este adesea mai mare acum decât înainte de începerea luptelor.
Sistemul de sănătate din Ucraina s-a luptat ani de zile din cauza corupției și a proastei gestionări.
Economia Kievului a fost secătuită de conflictul cu separatiștii susținuți de Moscova în estul Ucrainei, care a început în 2014. Când a venit la putere, cinci ani mai târziu, președintele Volodimir Zelenski a moștenit un sistem de sănătate care a fost subminat de reformele lansate de predecesorul său, care a redus subvențiile guvernamentale și a închis multe spitale din orașele mici.
Pandemia de COVID-19 nu a ajutat, iar războiul a înrăutățit situația, cu facilități deteriorate sau distruse, cu personalul medical care se mută în locuri mai sigure și cu multe medicamente indisponibile sau care nu pot fi găsite deloc.
„Trebuie să rămânem și să ajutăm”
În zonele cele mai afectate, îngrijirea este asigurată de medicii care au refuzat să se evacueze sau care au venit de urgență ca voluntari, expunându-se astfel unui risc foarte mare.
„Este foarte greu, dar oamenii au nevoie de noi. Trebuie să rămânem și să ajutăm”, a declarant Ilona Butova, un neurolog care este, de asemenea, administratorul spitalului din orașul de lângă Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Ea a adăugat că a trebuit să facă mai mult cu mai puține resurse.
Peste 100 de spitale distruse
Organizația Mondială a Sănătății a declarat cel mai înalt nivel de urgență în Ucraina a doua zi după invazie, coordonând un efort major de ajutorare acolo și în țările vecine ale căror sisteme medicale sunt, de asemenea, sub presiune.
Aproximativ 6,4 milioane de persoane s-au refugiat în alte țări europene, iar un număr ceva mai mare de persoane sunt strămutate în interiorul țării, potrivit estimărilor ONU. Acest lucru reprezintă o provocare majoră pentru un sistem de asistență medicală construit pe baza trimiterilor la medicii de familie și a administrațiilor separate la nivel regional.
În întreaga Ucraină, 900 de spitale au fost avariate și alte 123 au fost distruse, a declarat ministrul sănătății, Viktor Liashko.
În plus, zeci de farmacii și ambulanțe au fost distruse sau sunt grav avariate, iar cel puțin 18 membri ai personalului medical civil au fost uciși și alți 59 au fost grav răniți, a mai spus Viktor Liashko.