Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicamentele bine promovate, cele mai cumpărate. Românii achiziționează cu 30% mai multe medicamente fără rețetă față de europeni

Românii cumpără cu 30% mai multe medicamente fără rețetă față de europenii din țările vecine. Se întâmplă, pe de-o parte, din cauza reclamelor la aceste produse, care abundă spațiul publicitar, pe de alta, din cauza educației medicale scăzute și a fricii de a merge la medic, spun specialiștii. Companiile farmaceutice investesc sume colosale în publicitate, iar prețurile pe care le stabilesc pentru medicamentele fără rețetă nu sunt reglementate de Ministerul Sănătății. 

Companiile farmaceutice investesc din ce în ce mai mulți bani în publicitate, drept urmare, nu e de mirare că vedem atât de multe reclame la medicamente. De exemplu, doar într-o singură lună, mai exact în decembrie anul trecut, companiile farmaceutice au investit peste 120 de milioane de euro în publicitate, pentru difuzarea a peste 99 de mii de spoturi. Urmează, reclamele la suplimente alimentare și cele ale retailerilor. 

Beatrice Speteanu, farmacist: ”În ceea ce privește pacientul român, în momentul în care are primele simptome de stare de rău, vine la farmacie, evită să meargă la medic. Aici este problema. Întotdeauna va prima medicamentul cu o notorietate mai mare, pe care l-a văzut în reclame, la televizor, sau din gură în gură. E bun pentru că i-a mers vecinului.” 

Potrivit legii, reclamele la medicamente nu trebuie să sugereze că efectul tratamentului este garantat sau că nu este nevoie de un consult medical. De multe ori, însă, aceste informații sunt insinuate în materialele publicitare, susțin farmaciștii. 

Reporter: ”Aveți încredere în reclamele de la televizor.” 

Pacient: ”Da, să știți că da. Se pare că unele sunt chiar bune. Am luat și eu și soțul. Și au fost bune. Tot ce e din plante nu face rău organismului, e clar. De obicei, iau suplimente, medicamente, nu.” 

Topul celor mai vândute medicamente fără rețetă variază în funcție de anotimp.

Beatrice Speteanu, farmacist: ”Dacă vorbim pentru perioada verii, medicamentele antidiareice sunt cele mai frecvente. Dacă ne apropiem de toamnă sau primăvara, vorbim de antihistaminice. Iar din iarnă până în toamnă vorbim despre medicamentele pentru răceală și gripă.” 

Ca să evităm cheltuielile nejustificate, specialiștii ne recomandă să fim atenți la substanța activă a medicamentului, pentru că, de multe ori, produsele pe care le vedem în reclamele de la televizor au o variantă similară mai ieftină. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE