Un grup de țări mediteraneene, cunoscut sub numele de MED 5, a solicitat mai mult sprijin din partea UE, temându-se că efectele războiului din Ucraina ar putea provoca o creștere a migrației către blocul comunitar.
Mai multe presiuni asupra Turciei
Miniștrii din Cipru, Grecia, Malta și Spania s-au întâlnit vineri și sâmbătă în orașul Pafos din Cipru pentru cea de-a patra reuniune a MED 5, deși reprezentanții Italiei nu au participat.
Grupul a cerut mai multe acțiuni pentru protejarea frontierelor externe ale UE, menționând cum trebuie exercitate mai multe presiuni asupra Turciei pentru ca aceasta să își supravegheze frontierele și să împiedice migranții să părăsească teritoriul său.
„A venit momentul ca UE să ceară în mod colectiv și coordonat ca Turcia să își controleze frontierele, să împiedice plecările ilegale de pe teritoriul său și să ia măsuri împotriva traficanților ilegali, așa cum ar trebui”, a declarat ministrul grec al Imigrației, Notis Mitarakis.
El a subliniat necesitatea de a relua procesul de returnare în Turcia, pe baza unui acord privind migrația semnat între Ankara și Bruxelles în 2016.
Efectele războiului din Ucraina
Grupul și-a exprimat temerile că războiul din Ucraina ar putea determina un număr mare de persoane să dorească să vină în Europa, pe măsură ce situația din țările lor de origine devine mai dificilă.
„Impactul războiului și creșterea prețurilor la produsele de bază au dus la un nou val de migranți economici. Migranții subsaharieni care caută inițial un loc de muncă în Libia, apelează la contrabandiști atunci când lucrurile nu merg conform planului. Oamenii mor în jurul nostru! O tragedie după alta. Din Liban până în Atlantic”, a declarat Bryon Camilleri, ministrul de Interne al Maltei.
Războiul din Ucraina a alimentat crizele globale de energie, alimente și inflație, iar ONU a avertizat în octombrie că lumea se află în pragul unei recesiuni.
În timp ce UE cheltuiește deja sume mari pentru supravegherea frontierei sale externe comune, țările MED 5 au susținut anterior că acest lucru era doar pentru a reține un număr mare de persoane în țările de frontieră.
În cadrul întâlnirii, națiunile reunite și-au reiterat solicitarea unei abordări holistice, în urma căreia alte țări ale UE și-ar asuma mai multe responsabilități.