Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturiile Ștefaniei Neagoe, românca expulzată din Serbia, fără explicații. „Exista o stare de teamă. Ne-au prezentat o hârtie în sârbă. Nu mi s-a asigurat traducerea”

Ștefania Neagoe a fost expulzată din Serbia fără a i se oferi un motiv. Într-un interviu acordat în exclusivitate Euronews România, a povestit că împreună cu reprezentanții mai multor asociații, a fost dusă, la miezul nopții, de ofițeri în civil cu o mașină neinscripționată pentru a fi interogată. Întrebați despre scopul verificărilor, oficialii au spus că sunt „că nici ei nu cunosc și că doar îți fac datoria”. Angajata organizației „Ateliere fără frontiere” a aflat că nu mai are voie să intre pe teritoriul Serbiei, o decizie pe care vrea să o conteste.

  • Publicații din Germania și din Croația, țări din care fac parte și alte persoane expulzate, au relatat că singurul motiv invocat de autoritățile sârbe a fost „punerea în pericol a securității Serbiei și a cetățenilor săi”.

În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Ștefania Neagoe a declarat că a ajuns prima oară, duminică, în Belgrad și că, în calitate de angajată a organizației „Ateliere fără frontiere”, a participat la mai multe cursuri de formare, cu scopul de a ajuta persoane marginalizate. După ce a fost expulzată, tânăra spune că nu a primit „nicio motivație oficială” din partea autorităților sârbe.

„Nu am primit nicio motivație oficială. Nu am înțeles de ce am fost duși la secție. N-aș spune nici reținuți, dacă am fost sau nu.

Am ajuns în Serbia pentru a participa la un curs de formare în sustenabilitate financiară pentru organizații nonguvernamentale, ceea ce ne este nouă de folos în munca noastră de a-i ajuta pe cei marginalizați. Din organizațiile noastre acționează fiecare în țara ei. Ne ducem acolo pentru a face schimb de experiențe, pentru a învăța unii de la alții, astfel încât când ne întoarcem să fim de folos societății”, a afirmat Ștefania Neagoe.

Cursurile au fost organizate luni și marți, iar la încheierea acestora a ieșit împreună cu colegii ei pentru a descoperi orașul.

„Nu (am fost la protestele față de puterea de la Belgrad, n.r). Nici măcar nu am avut timp, adică agenda a fost foarte încărcată. (Cursurile nu au legătură cu politica, n.r) deloc. Organizațiile participate lucrează în domeniul social, cultural. A mea la rândul său acționează în domeniul social.”, a mai spus ea.

Ștefania Neagoe, românca expulzată din Serbia: „Am protestat că urma să ne urcăm într-o mașină neinscripționată”

În noaptea de marți spre miercuri, ea și colegii ei au fost ridicați pentru a fi interogați.

„Marți seara, când am încheiat cursurile, ne-am dus în oraș și ne-am întors la hotel puțin după miezul nopții, probabil 00.10, acolo am fost întâmpinați de niște domni îmbrăcați în civil care s-au legitimat ca fiind (...) din partea «Department for Foreigners» (Departamentului pentru cetățeni străini, trad.) Ne-au rugat să ne legitimăm și ne-au rugat să mergem la secție.

Am încercat (să refuzăm, n.r) și eu și colegii mei. Chiar am protestat că urma să ne urcăm într-o mașină neinscripționată. Nu știam dacă acea mașină chiar ne va duce la o secție sau vom ajunge în altă parte, pentru că nu arăta ca o mașină de Poliție”, a povestit ea.

Sârbii au vrut să o pună să semneze o hârtie fără a-i asigura traducerea

Ștefania Neagoe a povestit că a ajuns într-o clădire ce părea a fi o secție de Poliție, însă „nu aparținea de Poliția națională, ci de acest Departament pentru străini”.

„Eu, cel puțin, nu am fost interogată. Acesta a fost motivul pentru care ne-au chemat acolo. Au spus că au câteva întrebări pentru noi. Am insistat ca întrebările să fie puse la recepția hotelului. Nu s-a putut asta.

Acolo nu am primit întrebări. Eu, cel puțin, nu am fost interogată. Doar am stat și am așteptat. La 4 dimineața au venit și ne-au prezentat o hârtie redactată în limba sârbă pe care am refuzat să o semnez, pentru că este într-o limbă pe care nu o cunosc. Nu mi s-a asigurat traducerea.

Au acceptat cu greu că nu doresc să semnez. Apoi, ne-au adus înapoi la hotel”, a mărturisit tânăra.

În niciun caz nu m-am simțit în siguranță. Exista o stare de teamă, de vigilență. Mereu încercam să văd unde sunt colegii mei, să aflu ce urmează să se întâmple, cât mai durează, de ce suntem acolo?, a adăugat ea.

Ștefania Neagoe: „Nu avem voie să intrăm pe teritoriul Serbiei în următoarele 12 luni”

„Încă din momentul legitimării am întrebat de ce se întâmplă asta, de ce ne cheamă la Poliție. Răspunsul pe care l-am primit a fost: «nu știu» sau «îți va spune șeful meu în momentul în care te va interoga».

Nu a avut loc discuția cu șeful. Șeful a venit în momentul în care această hârtie - am înțeles de la colegii mei vorbitori de limbă sârbă - că ar spune că trebuie să părăsim țara în următoarele 24 de ore și că nu avem voie să intrăm pe teritoriul Serbiei în următoarele 12 luni”, a mai precizat ea.

Angajata organizației „Ateliere fără frontiere” a mai spus că a cerut constant să afle de ce autoritățile din Serbia îi aplică această interdicție, însă nici colegii ei din alte țări nu au primit un răspuns.

„Colega mea din Macedonia de Nord a fost chemată de acest șef și a durat destul de mult discuția cu el. În momentul în care s-a întors în încăperea în care mă aflam, am întrebat-o: «ce ți-a zis?» și pe scurt mi-a zis: «Nu știu nici eu ce să zic. Nu am primit un răspuns.»

Constant ei spuneau că sunt doar mesagerul și că nici ei nu cunosc și că doar îți fac datoria”, a precizat tânăra.

Răspunsul primit de la Ambasada României la Belgrad: Ni s-a spus că ei nu au ce face. Nu pot interveni.

„Am contactat Ambasada României la Belgrad la numărul de urgență și ni s-a spus că ei nu au ce face. Nu pot interveni. Este o procedură de rutină și că ar fi bine să-mi iau un avocat, ceea ce era imposibil la acea oră.

În dimineața acelei zile, am fost contactată de altcineva de la Ambasadă și a rămas în contact cu mine în timpul zilei și mi-a cerut să trimit actualizări pe parcurs”, a mai povestit ea.

„Am răsuflat ușurată când am intrat în România”

„Am răsuflat ușurată când am intrat în România pentru că în sfârșit m-am simțit în siguranță și am știu că aici, cel puțin, nu mi se poate întâmpla nimic în acest moment”, a menționat Ștefania Neagoe, la Euronews România.

Tânăra spune că are de gând să conteste decizia prin care a fost expulzată din Serbia.

„Știu că în acea hârtie am fost informați că putem să contestăm în următoarele 15 zile această decizie. Categoric o voi contesta. Discuția se află acum dacă o faci individual (contestația) sau colectiv alături de ceilalți colegi din alte state.

Îmi doresc un răspuns de ce am fost tratată așa. Dacă am greșit, cu ce am greșit”, a concluzionat ea.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externă a transmis un comuniat în care face următoarele precizări: „În noaptea 21 spre 22 ianuarie, Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetățean român, membru al unei organizații non guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, participant la seminarul menționat și care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autoritățile locale de poliție și condus la sediul unei secții de poliție din Belgrad, alături de alți participanți la seminar. Ulterior a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în termen de 24 de ore, cu privire la cetățeanul român și la alți cetățeni străini participanți, precum și măsura interdicției intrării în Serbia pentru o perioadă de un an.

Cetățeanul român a semnalat Ambasadei faptul că măsura a fost dispusă fără alte explicații, fiind invocate motive de securitate națională, conform legislației sârbe.

Având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcțiilor privind acordarea asistenței consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menționate. De asemenea, cetățeanul român, care a părăsit în siguranță Serbia în cursul zilei de 22 ianuarie a.c., a primit consiliere cu privire la modalitățile de contestare a măsurii, prevăzute de legislația sârbă.

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Belgrad, în consultare și cu alte misiuni diplomatice ai căror cetățeni au fost vizați de măsuri similare, mențin cazul în atenție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE