Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturii din Ierusalim, la o săptămână de la începerea războiului

Câteva incidente minore și mult mai puțini credincioși în prima zi de rugăciune a comunității musulmane, la o săptămână de când a început războiul în Israel.

Securitatea a fost crescută în Ierusalimul de Est, unde aproximativ 2.500 de membri ai forțelor de securitate au fost mobilizați vineri, în ziua de rugăciune care se ține în Orașul Vechi. Numărul credincioșilor veniți la Moscheea Al-Aqsa a fost neobișnuit de mic. Aici totul s-a oprit.

Wadi’a  Halawani, vânzător:Situația este foarte grea. Sunt interdicții, restricții. E greu și să găsești alimente, legume, carne. E greu orice. Prețurile sunt foarte mari, iar orașul este pustiu.”

Tensiunea este în creștere în Ierusalim

Și turiștii au părăsit străzile, la fel și cei mai mulți locuitori evrei din Orașul Vechi.  Palestinieni spun că se fac tot timpul controale de securitate. Tensiunea crește pe măsură ce ne apropiem de Moscheea Al-Aqsa. Sunt și filtre ale soldaților.

Palestiniană: ”Sunt sălbatici. Ați văzut cu ochii voștri cum m-au luat pe sus, m-au atacat ca să nu intru.”

Bărbat: ”Situația noastră, a celor din Orașul Vechi, a fost foarte grea în ultima săptămână, din cauza războiului. Au liber să tragă și să bată. După ora cinci după-amiaza, nimeni nu mai are voie să iasă din casă. Au dat în noi. Dacă cineva vrea să iasă, poate doar pentru motive umanitare. Dacă avem alte motive, nu ne lasă să ieșim.”

Cei cărora nu li s-a permis să intre în moschee și-au făcut rugăciunea în stradă.

Valérie Gauriat, jurnalist Euronews: ”Ziua de rugăciune de vineri s-a încheiat fără incidente majore, iar străzile Vechiului Oraș din Ierusalimul sunt din nou liniștite. Însă tensiunea este în creștere, iar mulți se tem că îndelungata animozitate dintre comunitatea evreiască și cea arabă de aici ar putea crește.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE