Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că proiectul de lege privind pensiile de serviciu a fost semnat de toate instituţiile vizate de această reformă şi respectă criteriile din PNRR.
"Comisia Europeană a reiterat în repetate rânduri faptul că este extrem de important ca această reformă să fie implementată printr-un amplu proces de consultare şi dezbatere la nivelul instituţiilor relevante şi la nivelul Parlamentului. Nu aşa pe ascuns, cum aţi procedat dumneavoastră când aţi elaborat PNRR.
Noi am fost deschişi de la bun început. Proiectul de act normativ a fost semnat în calitate de co-iniţiatori de toate instituţiile vizate de această reformă, iar acum se află în dezbatere parlamentară. Proiectul de lege transmis Parlamentului privind pensiile de serviciu respectă criteriile din PNRR, creşte vechimea în specialitate, creşte vârsta de pensionare, scad acele pensii care depăşesc salariul din activitate şi fără îndoială că vom transmite şi celelalte recomandări ale Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, care să asigure o mai bună echitate între pensiile de serviciu şi pensiile din sistemul de contributivitate, iar toţi miniştrii de linie vor veni cu aceste precizări", a spus Budăi.
Budăi: PSD a plafonat din 2017 pensiile speciale
Guvernantul social-democrat susține că PSD a plafonat prin Ordonanţa 59 din 2017 pensiile speciale, mai puţin cele ale magistraţilor protejaţi de deciziile Curţii Constituţionale.
"Aţi fost la guvernare, Domnilor, de ce nu aţi plafonat pensiile magistraţilor? Nu mai zic să le fi tăiat, să le fi eliminat? Aţi condus Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi alte ministere. Cine v-a oprit să le tăiaţi pensiile speciale acestor categorii? Adevărul este următorul: nu aţi făcut nimic pentru seniorii acestei ţări. Nu aţi făcut nimic pentru eliminarea pensiilor speciale.
Eu nu am promis că rezolv în 30 de zile sau prin ordonanţă de urgenţă în campania electorală, dar am făcut un proiect pe care l-am trimis Parlamentului în termenul asumat prin PNRR. Apropo, un PNRR pe care dumneavoastră l-aţi făcut în secret, fără să vă consultaţi cu nimeni. Nici cu patronatele, nici cu sindicatele, nici cu societatea civilă, nici cu pensionarii, cu nimeni. Mai mult, aţi scris un PNRR atât de prost de se miră până şi consultanţii internaţionali angajaţi să livreze expertiză", le-a transmis ministrul semnatarilor moţiunii.
Marius Budăi a subliniat că Banca Mondială a furnizat o serie de documente tehnice pentru a sprijini procesul de consultare şi elaborare a proiectului de act normativ şi tot contractul de asistenţă a costat 1,5 milioane de euro, faţă de 4 milioane de euro, suma prevăzută în PNRR.