"Curățenia de dinainte de Paște este sfântă" ne spuneau bunicile, iar tradiția s-a transmis din generatie în generație. Însă, odată cu trecerea anilor se pare că am schimbat uneltele.
Mătura a fost schimbată cu un robot, iar mopul este unul electric. Oamenii sunt gata să investească mii de lei pentru aparate de ultimă generație. Totodată, cererea pentru serviciile de curățenie este tot mai mare.
Oamenii apelează la firmel de curățenie
Unii oameni au decis să economisească timp și au cerut ajutorul firmelor de curățenie.
"E o tradiție la mine, cel puțin, de mic copil, ca înainte de Paște să fie totul curat. Am foarte mult timp ocupat în timpul zilei și nu vreau să îmi bat capul cu asta.
În casă e mereu ceva de făcut și dacă aș sta să fac și curat, atunci nu aș mai avea când să dorm și asta e un avantaj foarte mare.
Curățenia e făcută profesionist și nu se strică multe lucruri, cum știu că aș putea să le fac eu", spune Victoria, una dintre persoanele care au apelat la serviciul unei firme de curățenie.
De la spălatul geamurilor și până la călcatul hainelor, toate aceste servicii sunt incluse în ofertele pe care le oferă firmele de curățenie, în special în perioada de Paște. Serviciul pornește de la 10 lei pe metru pătrat și durează aproximativ între cinci și șapte ore.
Cererea crește de la an la an
Firmele specializate spun că sunt asaltate în această perioadă, iar de la an la an tot mai mulți români preferă să dea bani pentru a-și lustrui casa, decât să ia mopul în mână.
"Numărul de solicitări a crescut cu 50%, întocmai de asta am făcut și angajări, am suplinit personal pentru a face față", spune Dumitru Mardare, administrator de firmă de curățenie.
Noi gadgeturi pentru curățenie
Pe de altă parte, de la an la an, în domeniul curățeniei apar noi gadgeturi. Evoluția tehnologică ne oferă tot mai multe soluții pentru a ușura procesul de curățare a casei. De exemplu, un robot care spală geamurile, atât din interior, cât și în exterior, în locul cârpei sau racletei.
Un alt exemplu ar fi robotul care ne înlocuiește, pentru că știe ce trebuie să facă prin casă. O altă opțiune comodă este aspiratorul vertical, acesta nu mai are nevoie de un fir conectat la o priză pentru a funcționa. Și mopurile au devenit electrice.
"Aspiratoarele tradiționale pornesc de la 250 lei și ne ducem până la 2.000-2.500 lei. Dacă vorbim de aspiratoarele robot, la fel, avem variante de la 1.200 lei și ne ducem până la 3.000- 3.500 lei", potrivit lui Daniel Apostol, director de magazin.
Conform tradiției, curățenia de dinaintea sărbatorilor pascale se face în Săptămâna Mare, însă nu mai târziu de Miercurea Mare.