Agricultura britanică suferă din lipsa forței de muncă. De aceea, fermierii sunt obligați să arunce tone de produse. Deși lucrătorii veneau inițial din Europa de Est, în prezent, fermierii sunt obligați să recruteze oameni din Kazahstan.
Criza forței de muncă în Marea Britanie a început odată cu Brexitul. Guvernul a introdus restricții pentru intrarea în Regatul Unit, așa că lucrătorii din statele estice nu au mai fost primiți.
„Probabil că am irosit aproximativ o treime din recolta acestui an. În ceea ce privește cantitatea, ce să spun? Cred că am irosit aproximativ 150 de tone din recoltă până acum. În acest an”, a declarat Nicholas Ottley, manager de fermă.
Angajații care culegeau salata și care veneau din Europa de Est, înainte de ieșirea din Uniunea Europeană, nu s-au mai întors. Așa că fermierii britanici au fost nevoiți să caute și mai departe, spre țările din Estul îndepărtat.
De ce nu sunt angajați localnicii?
„A existat o încercare să aducem britanici, am încercat din greu, dar nu merge, pur și simplu nu se întâmplă. Suntem în legătură cu centrul de locuri de muncă Maidstone de patru ani și nu a venit o singură persoană prin intermediul acestuia”, a explicat Nicholas Ottley, manager de fermă.
La 100 de mile depărtare, unul dintre cei mai mari cultivatori locali de legume, s-a confruntat cu o altă situație dificilă.
„Găsirea forței de muncă a fost extrem de dificilă în acest an. Au existat întârzieri în ceea ce privește venirea persoanelor din programul de lucrători sezonieri”, a declarat Julian Marks, reprezentantul unei companii alimentare.
Acest program guvernamental, care permite aducerea de lucrători pentru o perioadă scurtă, le dă voie fermierilor britanici să cheme 30.000 de migranți să lucreze anul acesta. Guvernul, însă, nu a fost de acord să permită intrarea de lucrători suplimentari, iar fermierii susțin că amânarea unui răspuns decisiv ar putea fi prea târziu.
„Anul trecut, numai din această fermă au fost aruncate 600 de tone de recoltă. Lupta pentru găsirea de muncitori a fost la fel de dificilă anul acesta. Iar fermierii spun că dacă nu li se permite mai multor migranți sezonieri să culeagă recolta de brocoli,” a comunicat Luke Hanrahan, jurnalist Euronews.
Birocrația, o altă problemă
„Pentru a recruta pe cineva, pentru ca acesta să își pună în ordine toate documentele și apoi să-l aduci în Marea Britanie durează cel puțin trei săptămâni. Iar culturile nu așteaptă pe nimeni, ele continuă să crească și, la un moment dat, nu mai respectă cerințele și standardele pentru comerțul cu amănuntul din Marea Britanie. Așa că vor ajunge la gunoi”, a detaliat Julian Marks, reprezentantul unei companii alimentare.
Guvernul Marii Britanii recunoaște că industria agricolă se confruntă cu provocări legate de lipsa forței de muncă. De aceea, anunță că a prelungit programul de vize pentru lucrători sezonieri până la sfârșitul lui 2024.