Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Promisiuni pentru agricultorii români: „Sprijinim fermierii să producă alimente pentru noi toţi”

Războiul din Ucraina, schimbările climatice și inflația prevestesc o criză alimentară la nivel mondial. În acest context, autoritățile își propun să stimuleze activitatea fermierilor români prin oferirea de noi fonduri.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat că va continua să sprijine fermierii români să producă alimente „pentru noi toţi”, în contextul crizelor succesive care le-au perturbat activitatea în ultimii ani, după ce Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat privind acordarea de microgranturi şi granturi în domeniul agroalimentar.

„Continuăm să sprijinim fermierii români să producă alimente pentru noi toţi, în contextul crizelor succesive care le-au perturbat activitatea în ultimii ani. Le mulţumesc colegilor din guvern şi mă bucur că am reuşit să direcţionăm 300 de milioane de euro pentru capitalizarea fermelor şi unităţilor de producţie, bani europeni care iniţial erau prevăzuţi în Programul Operaţional Competitivitate. Ne vom asigura că fondurile vor ajunge cât mai curând la beneficiari, astfel încât aceştia să continue să asigure hrana populaţiei. Voi depune în continuare toate eforturile pentru a direcţiona spre agricultura şi industria alimentară românească fonduri din toate sursele disponibile, inclusiv cele care sunt alocate altor domenii, dar riscă să nu fie utilizate", a precizat Adrian Chesnoiu, potrivit Agerpres.

UE, ajutoare de peste 300 de milioane de euro pentru agricultură

Comisia Europeană a aprobat miercuri schema de ajutor de stat, în valoare totală de 300 de milioane de euro, introdusă prin OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Proiectul „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, parte a acestei scheme de ajutor de stat, este implementat de MADR, prin intermediul APIA. În acest sens, a fost semnat contractul cu AM POC din cadrul MIPE pentru accesarea fondurilor în valoare totală de 50 de milioane de euro.

Cine poate primi fondurile

Beneficiarii sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii.

Înscrierile pentru măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar” încep în data de 27 mai 2022 şi se vor încheia după epuizarea fondurilor alocate. Cererile se finanţează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar.

De asemenea, MADR informează că a publicat pe site-ul instituţiei Ghidul solicitantului aferent măsurii „Microgranturi în domeniul agroalimentar”.

De asemenea, sunt disponibile şi informaţiile privitoare la înscrierea şi procedura de accesare a măsurii "Granturi pentru capital de lucru acordate entităţilor din domeniul agroalimentar", în valoare de 250 de milioane de euro, din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 61 din 6 mai 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE