Cumulul pensiilor cu salariile ar putea fi supraimpozitat la stat, dacă venitul depășește salariul președintelui României. Este o nouă propunere discutată în Coaliția de Guvernare.
Veniturile bugetarilor care cumulează pensii și salarii mai mari decât salariul președintelui României ar putea fi supraimpozitate. Este una din soluțiile pe care le-au discutat liderii Coaliției pentru a reduce veniturile uriașe ale bugetarilor. Până la găsirea unei soluții, liderii partidelor aflate la guvernare au decis înghețarea salariilor și blocarea angajărilor la stat.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Sunt cazuri în care faci cumul de pensie, o pensie de 2000 de lei și ești și portar la o primărie , nu-i poți lua acelui om dreptul de a munci sau a acumula pensia cu salariul , astfel încât își acoperă minimul necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu și pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depășești salariul brut al președintelui care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituțional să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară. E normal că vorbim și de pensie și de venituri . Nu poți să vii să impozitezi numai pensiile. E neconstituțional. Și atunci faci cumulul de venituri.”
Președintele PSD: Este oportună OUG pentru a îngheța toate angajările de la stat
Marcel Ciolacu e de părere că în acest moment, este oportună o ordonanţă de urgenţă care să îngheţe "absolut toate" angajările de la stat, cu excepţia posturilor "unice".
"Sunt mai multe lucruri discutate. Forma finală nu a fost decisă. Eu consider că în acest moment este oportună o ordonanţă de urgenţă care să îngheţe absolut toate angajările de la stat. Fiecare ministru şi fiecare agenţie să îşi facă o analiză proprie şi în cazul în care au posturi descoperite să facă transferuri în interiorul instituţiilor.
Aici nu vorbim de posturile unice. De exemplu, posturi unice - un şofer cu un microbuz al unei şcoli să nu mai poată fi angajat. Normal - posturile unice vor fi ocupate. Va fi excepţie pentru zona medicală, cum este şi normal, în rest nu vor fi excepţii şi nu este suficient să ai un simplu anunţ la ANFP că urmează să ţii examenele. Se face excepţie pentru examenele la care s-au dat deja anumite probe", a declarat Ciolacu, marţi, la Palatul Parlamentului, întrebat ce s-a decis în coaliţia de guvernare cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare.
Întrebat dacă s-a decis ca cheltuielile cu bunuri şi servicii să se reducă cu 10%, Ciolacu a răspuns: "Autorităţile locale au avut o discuţie cu ministrul Finanţelor şi aceasta este varianta cea mai bună. Cred că nimeni nu ia niciun ban, deci statul român nu va lua niciun ban înapoi din cei bugetaţi.
Economiile care se fac, atât la autorităţile locale, cât şi la autorităţile centrale, automat sunt folosite în zona de investiţii".
Potrivit lui Marcel Ciolacu, "nu s-a discutat despre îngheţarea veniturilor angajaţilor de la stat".
"Avem Legea 153, în cererea de plată nr. 4 trebuie să venim cu o nouă lege a salarizării şi în acel moment toate aceste lucruri vor fi discutate. Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată, nu s-a vorbit despre nicio îngheţare de venituri. Este o abordare corectă şi profesionistă", a afirmat liderul PSD.”