Premierul Nicolae Ciucă nu va face parte din guvernul pe care îl va conduce Marcel Ciolacu după rotativa din mai. Anunțul a fost făcut de liderul PSD, care a mai precizat și că își dorește o nouă structură a guvernului, cu un minister care să se ocupe de aderarea la spațiul Schengen.
Liderii PNL nu exclud înființarea unui minister al Afacerilor Europene, așa cum și-ar dori liderul PSD Marcel Ciolacu, un minister care să se ocupe în principal de aderarea României la spațiul Schengen. Acest artificiu ar scuti de muncă Ministerul de Interne și pe cel de Externe, e declarația făcută de liderul PSD.
Liberalii spun că nu au nicio problemă cu schimbarea structurii guvernamentale atâta vreme cât se va respecta protocolul încheiat între PSD și PNL, atunci când au preluat împreună guvernarea și anume schimburile de ministere ale Transporturilor și Finanțelor, care acum sunt la PSD să treacă la PNL în schimbul Ministerului Justiției și cel al Fondurilor Europene.
Ce se va întâmpla cu Nicolae Ciucă în viitorul Guvern
În ceea ce privește lipsa numelui lui Nicolae Ciucă în viitorul guvern, acest lucru a fost deja discutat în PNL, iar locului e bine păstrat, cel de președinte al Senatului, după demisia lui Florin Cîțu, fostul premier din funcția de lider al Senatului, nu a fost instalat nimeni. Alina Gorghiu ocupă această funcție interimar.
Marcel Ciolacu a vorbit și despre o posibilă alianță electorală pentru anul 2024, inclusiv la prezidențiale. Candidatul PSD pentru funcția de președinte, iar candidatul PNL pentru funcția de premier. Declarația i-a luat prin surprindere pe liberali, iar Nicolae Ciucă și Lucian Bode spunând că astfel de decizii se iau doar în structurile statutare ale PNL, dar nu au exclus această idee.
„Îmi menţin părerea că cea mai bună soluţie e o coaliţie între Partidul Social Democrat şi PNL, văd o colaborare şi din 2024. Cum creionăm acest lucru, cum ducem discuţiile, vedem în perioada următoare. Acum trebuie să ne ridicăm la aşteptările românilor. Dacă mergem separat, e greu să mai creionezi o coaliţie. Are şi politica limitele ei. Dacă facem o alianţă politică, cred că vom avea un viitor comun în 2024 în ce priveşte majoritatea parlamentară”, a afirmat Ciolacu.