România are un plan pentru aderarea pe deplin la spațiul Schengen până la finalul acestui an, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
De asemenea, șeful Executivului a mai precizat că, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, țara noastră şi-a consolidat poziţia în interiorul Aliantei.
”Am reușit ca de la 31 martie să avem Schengen aerian și Schengen maritim”
Marcel Ciolacu, premierul României: Peste mai puțin de 48 de ore, românii care vor călători în Schengen vor uita de controlul clasic în aeroport. Vor merge direct la porțile de îmbarcare. După 14 ani de nedreptate, puțini mai sperau ca România să deschidă vreodată ușa Schengen. Și iată, am reușit ca de la 31 martie să avem Schengen aerian și Schengen maritim.
Este un prim pas care ne confirmă că suntem pe un drum ireversibil. Este o victorie a României, a tuturor celor care au crezut în acest proiect și vă asigur că avem un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, să avem o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru.
Din 31 martie, România în Schengen aerian
De mâine noapte, frontierele aeriene ale României vor fi în Schengen. Granițele terestre rămân, deocamdată, în afara spațiului de liberă circulație din cauza opoziției Austriei. Autoritățile de la Viena spun că țara noastră nu poate gestiona migrația ilegală.
Duminică, primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva, anunță Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).
Conform programării, acestea vor sosi în intervalul orar 00:05 - 01:00 ora locală.
Astfel, o dată cu intrarea României în spaţiul Schengen, vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim.
Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI: Dorim să prezentăm şi să lămurim toate aspectele ce ţin de măsurile dispuse de Ministerul Afacerilor Interne începând cu data de 31 martie 2024, respectiv măsurile necesare odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim. Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor.