Prețurile la mâncare vor scădea în Franța de la începutul lunii viitoare. Și asta pentru că guvernul de la Paris a ajuns la un acord cu zeci de companii din domeniu pentru reducerea prețurilor la raft.
Cumpărătorii din Franța se confruntă, la fel ca mulți alți europeni, cu o creștere importantă a prețurilor. Datele Băncii Centrale Europene, valabile pentru aprilie 2023, arată o inflație pentru alimente și băuturi de aproape 16%, mai mult decât dublă față de cea generală.
Așa că guvernanții s-au gândit la cum pot ușura viața oamenilor și au negociat o reducere voluntară a prețurilor de către producători. La un anumit număr de produse la care prețurile cu ridicata au scăzut, atunci și prețurile cu amănuntul vor trebui să scadă, poate chiar cu 10%, susțin oficialii guvernamentali.
Care sunt însă prețurile în Franța la câteva produse uzuale? Putem face o comparație cu acelea din România, cu mențiunea că este vorba de prețuri într-o rețea de magazine prezentă în ambele țări. Pentru ușurință, am echivalat prețurile în lei.
Aparent, nu românii sunt cei defavorizați atunci când merg la magazine. Trebuie însă să ținem cont și de veniturile din cele două țări, domeniu în care România este clar dezavantajată.
Pastele, carnea de pasăre și uleiul vegetal se numără printre produsele la care prețurile vor fi reduse în Franța. Prețurile cărnii de vită, cărnii de porc și a laptelui nu vor fi însă afectate de înțelegerea dintre guvern și producători. Companiile care participă la acest acord produc împreună 80% din ceea ce mănâncă francezii. Dacă nu vor respecta înțelegerea, ele s-ar putea confrunta cu sancțiuni financiare.