Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o vizită oficială în România, la scurt timp după ce a acuzat că Rusia plănuiește o lovitură de stat în țara sa, pentru a forța schimbarea puterii.
Maia Sandu a fost primită de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Cei doi șefi de stat au discutat despre provocările de securitate, dar și despre sprijinul pe care România va continua să-l ofere Republicii Moldova.
Maia Sandu mulțumește României pentru sprijinul acordat atât în plan intern, cât și extern
"Mai mult ca niciodată, astăzi, simțim sprijinul puternic al României, pentru cetățenii Republicii Moldova. Pentru pacea, bunăstarea și viitorul nostru european. Știm că sângele apă nu se face și relația noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Astăzi, avem atât de multe proiecte comune, care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată și să avansăm ferm pe calea europeană.
Le sunt recunoscătoare domnului Președinte, Guvernului și Parlamentului României, pentru atenția deosebită acordată obiectivelor noastre comune – libertate și viață mai bună în casele noastre.
Parteneriatul nostru strategic înseamnă beneficii concrete pentru cetățeni în multe domenii, iar în plan extern avem o cooperare exceentă. Așa cum a spus în glumă ministrul Bogdan Aurescu, Republica Moldova este probabil singurul stat din lume care are doi miniștri de externe în același timp. Îi mulțumim României pentru că este prietenul și avocatul nostru", a declarat Maia Sandu în cadrul declarațiilor comune de presă, alături de președintele României, Klaus Iohannis.
Maia Sandu a mai spus că noul Guvern de la Chișinău va continua un dialog energic cu Executivul din România, iar Dorin Recean va efectua prima sa vizită oficială la București.
"Suntem tot mai aproape de România, de UE, de familia noastră", a întărit Maia Sandu.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, Maia Sandu a declarat că "Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor și ajutorului țărilor prieteni. În Republica Moldova suntem protejați de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unității și fermității cu care apără pacea și viața oamenilor".
ȘTIRE INIȚIALĂ
"În cadrul discuţiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională, cu accent pe iniţiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, cu beneficii reale şi concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul şi sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova", arată Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, cei doi oficiali vor discuta și despre cum să gestioneze efectele economice și sociale ale invaziei Rusiei în Ucraina.
Întâlnirea vine, așadar, și în contextul presiunilor făcute de Rusia asupra Moldovei. Recent, Moscova a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Republicii Moldova în problema transnistreană, precizează presa de la Chișinău. Decizia lui Putin vine după ce președintele Ucrainei a avertizat recent Chișinăul asupra unor documente ale serviciilor secrete ruse, privind planul de destabilizare a Republicii Moldova.
De la debutul războiului din Ucraina, Occidentul a luat în calcul scenariul potrivit căruia Moscova ar putea folosi trupele staționate în Transnistria pentru a deschide o nouă linie a frontului.
Administraţia Prezidenţială a anunţat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu omologul său moldovean.
Preşedintele Republicii Moldova efectuează vizita în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.
Oficialul moldovean se va întâlni şi cu premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, transmite Agerpres.