Republica Moldova a fost unul dintre punctele importante ale discursului de ieri al lui Joe Biden. Președintele american a cerut aplauze pentru Maia Sandu, și a salutat curajul cetățenilor moldoveni. Un comunicat al Casei Albe amintește că Statele Unite sprijină independența și suveranitatea Republicii Moldova, după ce Moscova a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea țării în problema Transnistriei.
Joe Biden, președintele SUA: „Așa arată hotărârea poporului moldovean. Determinarea poporului moldovean a fost pentru libertate atunci când și-a câștigat independența și s-a îndreptat către aderarea la Uniunea Europeană. Maia Sandu este aici, sunt mândru să fiu alături de poporul din Moldova. Să o aplaudăm”.
Biden, întâlnire cu Maia Sandu la Varșovia
Joe Biden s-a întâlnit la Varșovia cu Maia Sandu, iar Casa Albă a comunicat din nou faptul că Statele Unite vor ajuta Republica Moldova să-și păstreze independența. Mesajele vin în contextul tensiunilor crescute între Moscova și Chișinău. Președintele rus, Vladimir Putin, a abrogat un document care vorbea despre „respectul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea Republicii Moldova prin acordarea unui statut special al regiunii transnistrene”.
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Cred că e evident că situația nu este nici pe departe foarte bună și este nevoie de încurajarea lui Biden, dar este o diferență – Ucraina are armată, antrenament, poate să se apere. Moldova are o armată mică, nu cred că are aceeași capacitate să se apere. Pericolul nu este iminent, dar destabilizarea Moldovei este pe agenda Moscovei”.
Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova a transmis că va continua să ceară retragerea forțelor ruse de pe teritoriul său. Decizia lui Putin vine în condițiile în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertiza recent Chișinăul că există un plan al serviciilor secrete ruse privind destabilizarea Republicii Moldova. Informațiile au fost confirmate de Chișinău.