Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai mulți activiști pentru climă s-au lipit de pista aeroportului din Munchen. Numeroase zboruri au fost anulate

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului și s-au lipit de o pistă de aterizare în semn de protest față de politica climatică.

Demonstrația, care a coincis cu unul dintre cele mai aglomerate weekenduri de călătorie ale anului, a dus la închiderea temporară a aeroportului și a provocat numeroase anulări și întârzieri de zboruri.

Activiștii, care au criticat subvențiile guvernamentale pentru industria aeronautică, au vizat aeroportul pentru a sublinia impactul transportului aerian asupra mediului. „Problema este guvernul, nu vacanța noastră”, scria pe una dintre pancartele ținute de protestatari.

Inițial, toate zborurile au fost fie anulate, fie redirecționate către alte aeroporturi, provocând mari neplăceri călătorilor, potrivit Euronews Green.

Într-o serie de postări pe platforma de socializare X, grupul a distribuit imagini cu șase membri care stăteau în două grupuri pe diferite secțiuni ale pistei aeroportului, ținând pancarte de protest.

Mai multe persoane au fost arestate

Poliția a fost trimisă rapid la fața locului, iar opt activiști au fost în cele din urmă arestați. În ciuda perturbărilor, o pistă a fost redeschisă mai târziu în cursul zilei, deși întârzierile au continuat.

Protestul, care a avut loc la începutul vacanței de Rusalii, o perioadă de vârf a călătoriilor în Germania, a afectat aproximativ 60 de zboruri și a dus la devierea altor 11 zboruri. Aeroportul, care se aștepta să primească cel puțin 350.000 de pasageri în weekend, a fost închis complet timp de aproape două ore.

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a condamnat acțiunile activiștilor, solicitând măsuri de securitate sporite în aeroporturi și catalogând protestul drept criminal. „Astfel de acțiuni criminale pun în pericol traficul aerian și dăunează protecției climei, deoarece nu fac decât să provoace dispreț și furie”, a declarat ea.

Ministrul Transporturilor, Volker Wissing, s-a alăturat acestui sentiment, sugerând noi legi care să pedepsească astfel de acțiuni cu până la doi ani de închisoare, deoarece legile actuale le consideră infracțiuni minore.

Mișcarea „Ultima Generație” are un istoric de proteste similare organizate în Germania, cu scopul de a atrage atenția asupra a ceea ce consideră a fi o acțiune guvernamentală insuficientă în ceea ce privește schimbările climatice.

Perturbarea de sâmbătă de la Aeroportul München subliniază tensiunea actuală dintre activiștii pentru climă și autorități, precum și dezbaterea mai largă privind politica de mediu și subvențiile pentru transport.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE