În Germania continuă protestul activiștilor de mediu care blochează un mic sat din Renania de Nord-Westfalia. Casele vor fi demolate pentru a permite extinderea unei mine de cărbuni în zonă. Activiștii de mediu se împotrivesc acestui proiect care, susțin ei, va aduce și mai multă poluare. Poliția a intrat în sat, încercând evacuarea celor ce protestează.
Protestatarii au construit baricade și au săpat tranșee
Povestea extinderii minei de cărbune din zonă este una mai veche. Încă din 2013, Curtea Constituțională Federală a decis în favoarea extinderii minei de suprafață. Iar asta înseamnă că satul va fi pus la pământ și în acel loc va apărea un lac. Pentru activiștii de mediu, problema este folosirea lignitului care va fi extras din regiune.
„În cazul în care acest cărbune este ars, de fapt reducem ambițiile de protecție a mediului. Obiectivele noastre climatice nu pot fi atinse. Așa că încercăm, cu corpurile noastre, să protejăm obiectivele climatice,” a declarat Dina Hamid purtător de cuvânt, grupul activist Lützerath Lives.
Protestatarii refuză să țină cont de o hotărâre judecătorească care le interzice să ocupe zona, ba chiar le interzice să intre în satul ce va fi demolat. Unii au săpat adevărate tranșee și au construit baricade în încercarea de a opri mașinile și utilajele minei să ajungă în sat.
„Nimeni nu vrea să stea afară, în frig, acum, apărând o pădure sau un sat. Dar cred că oamenii și-au dat seama că trebuie să facă acest lucru pentru a asigura viitorul generațiilor următoare,” a declarat Maya Rollberg, studentă din Freiburg.
Ultimul locuitor al zonei a plecat în 2022
Autoritățile locale nu susțin mișcarea de protest, acuzându-i chiar pe activiști că ar fi dispuși să verse sânge uman pentru a apăra satul, acum abandonat. Șeful administrației locale spune că, deși a simpatizat cu obiectivele protestatarilor, a venit momentul să renunțe la acel cătun. Ultimul locuitor a plecat în 2022. Activiștii de mediu susțin că nu acest lucru este important.
„Este o chestiune de democrație și despre cum putem obține de fapt, o democrație pentru a trece la protecția climei, spre justiție climatică și cum să echilibrezi diferite interese; pentru că ceea ce este prioritar în Lützerath este un interes al companiei private RWE, care este o companie uriașă, care, desigur, prioritizează profiturile proprii și nu bunăstarea tuturor oamenilor din Germania,” a explicat Jannis Niethammer, student din Freiburg.
Studiile arată că aproximativ 110 milioane de tone metrice de cărbune ar putea fi extrase din zonă. Guvernul și compania energetică proprietară spun că acest cărbune este necesar pentru a asigura securitatea energetică a Germaniei pe fondul crizei din domeniu.