Compania de stat israeliană Aerospace Industries (IAI) susţine că mai multe ţări sunt interesate de sistemele Arrow pe care le dezvoltă şi care au jucat un rol important în respingerea atacului iranian cu rachete din 13-14 aprilie, transmite joi agenţia Reuters.
Forţele aeriene israeliene au afirmat că Arrow "a efectuat cea mai mare parte" din interceptarea celor peste 100 de rachete balistice, efort al unui scut antiaerian cu mai multe niveluri, la care au participat şi aliaţi ai Israelului.
Directorul general al IAI, Boaz Levy, a declarat că imediat după atac s-a manifestat un interes pentru Arrow la nivel internaţional. IAI este principalul partener în programul Arrow, la care participă şi compania americană Boeing şi Statele Unite.
"Mai multe ţări ne-au abordat, cerând informaţii", a spus Levy într-un dialog cu Reuters. "Sunt foarte optimist că vor fi multe contracte pentru sistemul Arrow, mai ales după demonstraţia foarte specială pe care am făcut-o", a adăugat el, refuzând însă să numească statele interesate, deoarece discuţiile sunt în stadii incipiente.
Sistemul Arrow
Arrow reprezintă nivelul exterior al apărării israeliene împotriva rachetelor, alături de sistemul Iron Dome (Cupola de Fier), care respinge atacurile de la distanţe mici, cum ar fi cele cu mortiere şi proiectile reactive, şi de Praştia lui David, cu rază medie de acţiune.
Arrow-2, disponibil de câţiva ani, interceptează rachetele balistice cu rază lungă de acţiune, iar Arrow-3, mai nou, este specializat în lovirea rachetelor încă de când acestea se mai află în afara atmosferei terestre.
Cu aprobarea SUA, Israelul a acceptat anul trecut să vândă sisteme Arrow-3 Germaniei, în cadrul unui contract în valoare de 3,5 miliarde de dolari, cel mai mare obţinut până acum de israelieni. Germania şi alte state europene îşi majorează cheltuielile de apărare de când Rusia a invadat Ucraina, menţionează Reuters.
Potrivit lui Levy, contractul cu germanii a fost semnat după doi ani de negocieri, iar acordurile discutate acum vor necesita probabil termene similare. Tratativele se duc la nivel guvernamental şi va fi nevoie din nou de aprobare de la Washington, a precizat managerul.
Dacă rachetele interceptoare folosite de Iron Dome costă aproximativ 50.000 de dolari bucata, rachetele Arrow sunt la un alt nivel, de "peste un milion de dolari", a arătat Levy. Cu toate acestea, ele sunt "la egalitate cu interceptoare similare din întreaga lume, chiar mai ieftine"; directorul nu a intrat în detalii.
Atacul lansat de Iran a determinat IAI să intensifice atât producţia sistemelor Arrow existente, cât şi dezvoltarea generaţiei următoare, Arrow-4, care va înlocui Arrow-2 după un "proces foarte accelerat către începerea producţiei", susţine Levy. El a precizat că "facem asta în strânsă colaborare cu structura de securitate de aici din Israel şi cu Agenţia de Apărare Antirachetă din Statele Unite", dar a refuzat să anunţe un termen pentru încheierea dezvoltării sistemelor Arrow-4.